Hürses Gazetesi’nin ‘Konyaaltı Sahili Yazı Dizisi’nde yayınlanan belgelerin ardından Antalyalılar tek ses oldu. ‘Sahilime Dokunma’ görüşünde birleşen Antalyalılar, Konyaaltı Sahili’nin ranta teslim edilmemesi adına ortak görüşte buluştu
1-AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer:
BAŞKANIMIZ ‘KAR İÇİN’ DEDİ
Konyaaltı Sahili’ni 2 yıldır Büyükşehir Belediye şirketi olan ANET A.Ş işletiyordu. Bu sezon ise 3’ncü şahıslara kiralanmış. Geçen yıldan elde ettiği kardan daha fazla kar ediyor. İşletme maliyetlerini de düşürdüğü için ANET A.Ş, bu sezon için 875 bin lira gelir elde etmiş oluyor. Sahili işletecek özel şirket ise sadece Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı Konyaaltı Sahili Mimari ve Kıyı Düzenlemesi ile ilgili inşaatlar bitinceye kadar sahili ve büfeleri işletecek. Bu konuyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Menderes Türel ile de konuştuk. Bu şekilde bir kiralama yaptıklarını, geçen seneye göre daha fazla kar ettiklerini ve maliyeti düşürdüklerinden bahsetti. Yapılan iş mantıklı.
2-Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek:
3 SEZONDUR NE YAPTILAR?
Bu konuyla ilgili defalarca resmi yazı yazdık. Adımız bu sahilden geliyor, bırakın biz işletelim dedik. Antalyalı bunu biliyor ama ne yaptılar 1. sezon geçti, 2. sezon geçti, 3. sezon geçti hala Konyaaltı Sahili hala aynı durumda. Hepsi 3. dönemlerini yaşarken, dünyaca ünlü bir sahilimizin değeri bilinemedi. Belediye olarak biz yapabilirdik ama verilmedi. Turistimiz ve vatandaşımız sağlıklı hizmet alarak, denizine girebilsin istiyorum. Konyaaltı Sahilimize sahip çıkmak için benden tam destek. Şu anda ki durumu da üzülerek izliyoruz.
3-CHP İl Başkanı Mustafa Erdem:
YAPILANLAR HANDİKAP
İki yıldır boşlukta kalan ve değerlendirilemeyen bir Konyaaltı Sahili var. İhaleden haberimiz bile olmadı. Sahildeki 10 adet büfe ile kumsaldaki şezlong ve şemsiye işletmesinin 6 aylık bir süre için verilmesi bir handikap. Bu şekilde illa birilerine verilmesi doğru değil. Pekâlâ sahil ve büfeler kamu eli ile işletilebilir ve hizmet verilebilirdi. Öyle veya böyle bir şekilde illa birilerine para kazandırmayı doğru bulmuyorum. Belediye ya da ANET A.Ş, Konyaaltı Sahili Mimari ve Kıyı Düzenlemesi ile proje uygulanana kadar 6 ay daha işletebilirdi. AK Parti’nin genel anlamdaki anlayışının devam ettiğini görüyoruz ve birilerine az ya da çok para kazandırılıyor. Ayrıca 6 ay süre ile ilgili burayı alan insanın yatırım yapma şansı da yok. İlla birilerine verilme mantığından vazgeçilmesi lazım.
4-Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Davut Çetin:
BU FİRMA 6 AYLIK İÇİN NEDEN ALDI BİLEMEDİM
6 aylık ihale yapılmış. 3 firma katılmış. Büyükşehir açıklama yapmış bununla ilgili. 3 firma katılmış, bu 3 firma içinde en yüksek teklifi veren firmaya ihaleyi vermişler. Benim aldığım bilgiye göre 8 büfeyi vermişler. Tüm sahili değil. Belediyenin geçen sene zarar ettik. Kamu zararı olmasın diye bu sene ihale ettik diye bir açıklaması var. ATSO olarak ben bir an evvel bu sahilin yapılmasını istiyorum. Geçen sene ben önerdiğimde eğer buraya bir alıcı çıkmayacaksa, yap-işlet-devletle yapacak olmayacaksa halk bunun sosyal sorumluluk hizmeti ile yapabilir diye bir öneri yapmıştım. O zamanda ATSO sahili istiyor dediler. Ben ATSO olarak burayı tek başıma işletemem zaten en başından beri söylüyorum. Ama ben bir meslek örgütü, bir sivil toplumun başındaki isim olarak burayı toplum hep beraber bir birliktelik sağlayabilirse yapalım dedim. Geçen sene 4 milyon lira zarar etmişler. Bildiğim kadarıyla 6 milyon lira kirası vardı yıllık. Ben o zaman konuştuğumda o civarda bir kira bedeli vardı. Şu anda ihale edilen ise sekiz tane büfe diyorlar. 8 büfe, oranın şezlongu ve şemsiyesinin ihalesini yapmışlar. En azından başı boş kalmayacak.
Ben de şahıslarda değilim ama bu iş 6 aylık. Daha uzun süreli bir ihale olsaydı bas bas bağırırdık. Ama bu ihale 6 aylık, yaz sezonu için. Bana bu şekilde al deseydi ben almazdım. Çünkü 6 aylık ihaleye hiçbir kamu girmez. Tanıtım A.Ş. olarak gir dese bile ben almazdım. Çünkü 6 aylık bir şey. 6 aylık süreçte ne sistem oturur ne de bir şey olur. Bu firma da neden aldı bilmiyorum. 6 aylık değil de 5 yıllık, 10 yıllık bir ihale olsaydı biz olurduk.
5-Antalya Deniz Ticaret Odası Başkanı İnanç Kendiroğlu:
TURİZMİ RİSKE ATAMAYIZ
Konyaaltı Sahili bizim vitrinimiz. Turizmle iç içeyiz, bu konuda çok dikkatli olunmalı. Alanya ve Manavgat Sahil için programlar, sertifikasyonlar hazırladık. Kim olduğu ve bu işin ehli mi değil mi, gerçekten orada bu işi mi faaliyet gösterecek gibi konularda var. Turizmi riske atamayız.
6-Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu Başkanı Abit Küçükarslan:
KAR AMAÇLI KULLANILAMAZ
Sahilin kamu adına belediye ya da son iki yıldır olduğu gibi ANET A.Ş işletebilirdi. Onun yerine sahilin özel şirketlere verilmesine Eşgüdüm olarak bir kere karşıyız. Çünkü kamunun elindeki yerler özel şirketlere verilerek ucuz ve kaliteli hizmet verilemez. Geçmişte olduğu gibi denetimi kolay olmaz. Halkın Konyaaltı İlçesi’nde bir tane denizi ve kumsalı var ve buralar kar amaçlı kullanılmaması lazım. Kamu olarak işletilmesi gerekir. Bunun formülü de, kamu adına belediyeler işletmesidir. Bunun içine ‘özel’ girdiği an kar’a dönüşür ve insanları rahatsız eder. Konyaaltı Sahili’nin çok kötü bir görünümü var. Duşlar kapalı ve kırık dökük. Çevre kirliliği var. Dolayısı ile kıyılarımız kamu eli ile işletilmelidir. Konyaaltı Sahili mutlaka belediye tarafından işletilmelidir. Özel sektörün girdiği her yerde kar öncelikli amaç olacaktır. Bu nedenle bu kamu tarafından işletilmeli ve Antalyalıya hizmet götürülmelidir.
7-TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Vahap Tuncer:
3. ŞAHISIN İŞLETMESİ YASAYA AYKIRI
Sahiller Hazine’nin mülkiyetindeyse eğer bunun da kamu eli ile işletilmesi lazım. Ayrıca 3’ncü şahıslara devredilmesi yasalarımıza aykırı. Konyaaltı sahili eğer kamunun ortak kullanımına açık bir alan ise o zaman halkta buradan en güzel bedel ile hizmet alması gerekir. Dolayısı ile Büyükşehir belediyesi şirketi ANET A.Ş, 2 yıl Konyaaltı Sahili’ni işletirken kendi öz kaynaklarından para harcamışsa o zaman halkın yararına bir iş yapmıştır. Ama siz ‘belediye şirketi zarar ediyor’ diye gerekçe göstererek sahili özel bir şirkete verdiğiniz vakit, bu aradaki fark vatandaşa yüksek bir bedel olarak yansır. Onun için Hazine’den bedelli olarak belediye tarafından kiralanarak yine belediye şirketi aracılığı ile 3’ncü şahıslara devredilmesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Belediye’nin hizmeti sahili özelleştirerek vatandaşın daha pahalı hizmet almasını sağlamak değil, kendi olanaklarını da kullanarak vatandaşın sahilden ve denizden en iyi ve en ucuz şekilde hizmet almasını sağlamaktır.
8-TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı:
İHALE HABERSİZSE SIKINTI VAR DEMEKTİR
Yönetim planı çerçevesinde Konyaaltı Sahili’nde bir ihale yapılacaksa duyurulması gerekirdi. Geçmişte, Konyaaltı Projesi ihalesinden, Boğaçayı Projesi ihalesinden ve TOKİ arazisi satışından bütün kamuoyu haberdar oldu. Peki, Konyaaltı Sahili’nde 6 aylık süre de de olsa bir ihaleden neden haberimiz olmadı? Kamuoyunun haberi olmadığı bir ihale yapılıyorsa eğer o zaman burada bir sıkıntı var demektir. Ayrıca sahili iki yıldır belediye şirketi ANET A.Ş işletirken ne değişti de sezonluk olarak özel bir şirkete kiralandı? Elbette bu durumda insanın aklına birçok soru geliyor. Kaldı ki, Mimari ve Kıyı Düzenlemesi Projesi’nin yapım işlerinin belediye tarafından yüklenildiği açıklanmışken, 6 ay için özel bir şirkete verilmesi gereksiz. Ben belediye olarak sahili boydan boya yeniden düzenlediysem, yapılan işletmeleri de elbette ki benden önce kim işletiyorsa, işletme hakkını da o şirkete verilmesi de akla gelmiyor değil. Burada önemli olan sahilin halka düzgün, sağlıklı ve ucuz bir şekilde işletilip halka hizmet verilmesinin sağlanmasıdır.
9-Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt:
KAMUOYUNUN MENFAATİ DÜŞÜNÜLMELİ
Kent Konseyi olarak, sahilin kullanım planı ile ilgili olarak önerilerimizi Büyükşehir Belediyesi’ne ilettik. Kamunun yüksek menfaati kapsamında projenin hayata geçmesi ve düzenlemenin yapılmasını istiyor ve destekliyoruz. Bu işlerin yasalara aykırı olmadığı müddetçe kimin ya da kimlerin yaptığı konsey olarak bizleri çok fazla ilgilendirmiyor. Bizi ilgilendiren kamunun yüksek menfaatidir. Özellikle sahilin işletilmesinde, Mavi Bayrak başta olmak üzere cankurtaran kuleleri yasal mevzuata uygun şekilde olması gerekir. Plajlar bünyesindeki büfelerde kirliliğe sebep olabilecek hiçbir şey olmaması gerekir. İşletme sırasında 24 saat güvenlik hizmeti sağlanmalıdır. Sonuç olarak, Kent konseyi olarak Büyükşehir Belediyesi’ne sunduğumuz proje ve önerilerimizde de vurgu yaptığımız gibi, Konyaaltı Sahili’nin bir an önce atıl durumdan kurtulması ve kamunun yüksek menfaati düşünülerek hizmet verilmelidir.
10-TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Köksal:
ÖZEL ŞİRKET GEREKÇESİ YOK
Mimarlar Odası olarak bizin önceliğimiz, yarışma ile belirlenen Mimari ve Kıyı Düzenlemesi Projesidir. Vatandaşlarımız da aynı şekilde bu projenin bir an önce hayata geçmesini bekliyor. Ayrıca, Konyaaltı Sahili devletin hüküm ve tasarrufu altında olan bir yer olduğu için öncelikli olarak başta büfeler olmak üzere sahili kamunun işletmesidir. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de ‘iş başa düştü’ açıklaması bu yönde olmuştur. Ancak, son 2 yıldır belediye şirketi ANET A.Ş’nin işlettiği Konyaaltı Sahili’nin bu sezon için özel bir firmaya işletmeye vermesi konusunda ki gerekçesini bilemiyoruz. Elbette ki kamu kaynaklarının düzgün kullanılması da gerekiyor. Mimari ve Kıyı Düzenlemesi Projesinin hayata geçmesinden sonra da zaten alan yönetimi ve alan denetimi konusu da önem kazanıyor. Yönetim ve denetimde STK’ların da yer alması gerekir.
11-Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Nizamettin Şen:
BİZ TALİP OLURDUK
Türkiye 45 yırdır Konyaaltı Sahili ile tanıtılıyor. Oraların posterleriyle sunumlar hazırlanıyor. Onun için bu sahillerin biran evvel işlevinin kazandırılması, özellikle marka değerinin arttırılması konusunda, uluslararası standartların da üzerinde bir yapıya kavuşturulması en büyük arzumuz. Bu tür sahillerin işletilmesi son dakika yapılacak işler değil, ama gerek Lara Sahili, gerek Konyaaltı Sahili olsun biran evvel gerçekten hak ettiği projelerle birlikte devreye girmesi lazım. Sahillerin işletilmesi sivil toplum kuruluşları tarafından yapılması bizim görüşümüz. Dünya’da da böyledir. Hiçbir yerde devletin bu tür çalışmalarında işin içinde olmaması, ama denetleme görevini yerine getirmesi dünyada ki eğilimdir. Hizmet ve servis sektörünün en önemli tarafı da sivilleşmesidir. Bunun en güzel örnekleri de; eskiden devlet otelleri vardı, onların da hepsi özelleşti ve daha iyi hizmet verme haline geldi. ATAV olarak da başta Konyaaltı Sahili olmak üzere Tünektepe’yi işletme olarak her zaman talibiz.
12-Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık:
KONYAALTI SAHİLİ PRESTİJİMİZ AMA
Şu anda Konyaaltı Sahili’nde bir şekilde hizmet verilmesi adına bir şeyler yapılması gerekiyor. Mimari ve Kıyı Düzenlemesi Projesi için daha önce Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan iki ayrı ihaleye katılımda sağlanmadı. Muhtemelen de yaz sezonu başlıyor ve orayı da atıl durumda bırakmak istemiyorlar. Konyaaltı Sahili’nde en dikkat edilmesi gereken tek şey, hizmetin aksamaması. Sahilin 6 aylık da olsa işi alan firmada hizmetin aksamaması için işi layığı ile yapmasıdır. Ama bir an önce yarışma ile belirlenen projenin hayata geçirilmesidir. Bu kentte ciddi katkı sağlayacak yaratılmış ve kamu yatırımı yapılmış değerler var. Bunlardan biri EXPO dur. Konyaaltı Sahili de belki EXPO Fuar alanından daha çok değerli bir yerdir. Proje uygulandığı zaman ortaya da Antalya’nın markasına değer katacak bir değer ortaya çıkacaktır. Çünkü Konyaaltı Sahili, hem Antalya’ya, hem Antalyalı ’ya hem de kente gelecek olan yerli ve yabancı konuklara hizmet edecek. Artı gerçek anlamda baktığımız zaman bunlar Türkiye’nin önemli prestij projeleri.
13-Antalya Tanıtım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman:
KORSORSİYUM İŞLETMELİYDİ
Encümen kararı ile kiralanan Konyaaltı Sahili’ni alan ANET’in tasarrufudur. Hizmet adına özel sektöre vermesi. Konyaaltı Sahili, Antalya’nın en önemli cazibe merkezidir. Ancak, buranın çok iyi konsorsiyum içinde işletilmesini ve hizmetin verilmesinin daha yararlı olacağını düşünüyorum. Yani kimin işletmesinden ziyade bir konsorsiyum içinde yapılabilecek ne varsa ortak akılla düşünülebilecek şeylerin yapılmasının yararlı olacağını düşünüyorum. Bu görüşümüzü daha önce de ortaya koymuştuk ve şimdi de aynı görüşümüzü tekrarlıyoruz. Konyaaltı Sahili’nin özel sektörün işletmesinden daha çok, ortak akıl ile işletme ve denetimin ortaya konmasıdır. Çünkü önemli olan kimin işletmesi değil, nasıl işletilmesidir. Bu sorunun cevabı da, Antalya’da ki tüm STK’larıhn bir araya gelerek tespit yapması gerekir.
14-CHP Konyaaltı İlçe Başkanı İlhan Buğdaycı:
KONYAALTI SAHİLİ RANTA TESLİM EDİLDİ
Konyaaltı Sahili 2013 yılında yetkisiz kılındı. 2014 yılından itibaren Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesine geçen sahilimiz 3 yıldır atıl durumda kaldı. Çok sayıda lüks konut hayali ile tüm bilimsel gerçekler yok sayılarak, sürekli revize edilerek yapılmaya çalışılan Boğaçayı Projesi ne durumda, belli değil. Konyaaltı Belediyesi’nin yetkili olduğu süre içerisinde (1999-2013) hizmet kalitesi ve projesi ile sürekli ödüllendirilen Konyaaltı Sahili bugüne kadar kaderine terk edilmiş haldedir. Temizlik ve güvenlik içler acısıdır. Şimdi ise bir türlü başlanamayan, uygulanması gereken Yarışma Projesi yerine geçici çözümler ile Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden birisine verilip, o şirket aracılığı ile 3. şahıs durumundaki Sena Tur’a devredilmiştir. Görüldüğü üzere imarsız, projesiz gecekondu mantığı ile yürüyüş yolları bile gasp edilerek gelişi güzel, tamamen ranta dayalı inşaatlar başlamıştır.
Yorumlar
Kalan Karakter: