Antalya Arkeoloji Müzesi önünde bir araya gelerek yıkıma karşı tepkilerini dile getiren vatandaşlar, müzenin yalnızca bir sergi alanı değil aynı zamanda Antalya’nın belleğini ve mimari kimliğini yansıtan tarihî bir yapı olduğu belirterek basın açıklaması gerçekleştirdiler. Müzenin yıkılmasına yönelik gerçekleştirilen basın açıklamasını ise Antalya Müze Çalışma Grubu Sözcüsü Prof. Dr. Gül Işın gerçekleştirdi. Işın, Müze Çalışma Grubunun ilk başta profesyonel araştırmacılardan oluştuğunu, ancak zamanla halktan ve çeşitli inisiyatiflerden gelen destekle çok daha geniş bir platforma dönüştüğünü belirtti.
Bu bina sıradan bir yapı değildir
Antalya Arkeoloji Müzesi’nin sıradan bir yapı olmadığını hatırlatan Işın, “Kültürel mirasımız olan bu değerli yapının yıkılmasını değil, korunarak restore edilmesini istiyoruz. 20 Mart 2025’te Kültür ve Turizm Bakanlığı, müzenin yıkım kararını çok kapalı kapılar ardında duyurdu. Gerekçe olarak binanın depreme dayanıksızlığı ve artan depolama ihtiyacı gösterildi. Ancak bu bina sıradan bir yapı değildir.” ifadelerini kullandı.
Ödül almış yapı yıkılmamalı
Antalya Arkeoloji Müzesi’nin, Türkiye’de yarışma projesiyle inşa edilen ender yapılardan biri olduğunu belirten Işın, Akdeniz ve organik mimarinin izlerini taşıyan Antalya Arkeoloji Müzesi’nin1988 yılında Avrupa Konseyi tarafından “Yılın Müzesi” ödülüne layık görüldüğünü belirtti. Binanın sadece bir sergi alanı olmadığını aynı zamanda içerisinde konferans salonu, kütüphane, amfi ve bahçesiyle sosyal ve kültürel bir merkez olarak da tasarlandığını belirten Işın, Müzenin korunması için Antalya Kültür Varlıkları Bölge Kurulu’na yaptıkları tescil başvurusunun reddedildiğini, ardından Yüksek Kurul’a başvurduklarını ancak, süreç devam ederken 5 Haziran’da müzenin taşıma ve yıkım ihalesinin yapıldığını öğrendiklerini dile getirdi. Geçtiğimiz hafta müze çalışanlarına taşınma takviminin iletildiğini de ifade Işın, 7 Temmuz Pazartesi günü müzenin ziyarete kapanacağını belirtti.
Kararı Durdurun
Kararın geri çekilmesi gerektiğini savunan Işın, “Yüksek Kurul’un binanın kültürel değerini henüz dikkate almadığı yönünde ciddi endişelerimiz var. Bu durum kabul edilemez. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na çağrımızdır: Yıkım kararını derhal durdurun, tüm uzmanların görüş bildireceği bir çalıştay düzenleyin. Gelin, ortak akılla bu süreci yönetelim.” dedi.
Burası Kente Kimlik Katan Bir Tarih
Basın açıklamasına katılan bir diğer isim ise Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Cavit Arı oldu. Arı, açıklamasında binanın tarihi kimliğine dikkat çekerek, daha önce Antalya Lisesi’nin yıkımına karşı yürüttükleri mücadeleyi hatırlattı ve Antalya Arkeoloji Müzesi için de benzer bir dayanışma ve kararlılık gösterilmesi gerektiğini söyledi. Binanın yıkılması yönündeki kararın gizlice alındığını ifade eden Arı, “Burası sadece bir bina değil, kentimize kimlik katan bir tarih ve kültür alanıdır. Bakanlık bu kararı halktan gizli bir şekilde aldı. Öyle binalar vardır ki bulunduğu yere değer katar, isim verir. Bu müze de öyle bir yapıdır. Sadece içindeki eserlerle değil, kendi mimarisiyle de bir değerdir. Bugün burada bulunmamızın sebebi, geçmişimize ve mirasımıza sahip çıkma isteğimizdir.” ifadelerini kullandı.
TOKİ mantığıyla yürütülen "eskiyi yık-yeniyi yap" anlayışına da sert eleştirilerde bulunan Arı, "Bu anlayış tarihi yok ediyor, ruhsuz binalarla geçmişi silmeye çalışıyor. Buna karşıyız." dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: