Antalya’da apartman yaşamında yıllardır “alışkanlık” olarak görülen bir detay, aslında ciddi bir hukuki süreci tetikleyebiliyor. Özellikle kapı önlerine bırakılan ayakkabı, bebek arabası ve çeşitli eşyalar için uzmanlardan peş peşe uyarılar gelirken, yetkililer bu durumun sanılandan çok daha ağır sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor.
Ortak alan detayı çoğu kişi tarafından bilinmiyor
Antalya’da özellikle site ve apartmanlarda sıkça karşılaşılan “kapı önü eşyası” alışkanlığı, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açık bir ihlal olarak değerlendiriliyor. Koridorlar, merdiven boşlukları ve bina girişleri hukuken “ortak alan” sayıldığı için, bu alanlara bırakılan her eşya diğer kat maliklerinin hakkını ihlal anlamı taşıyor.
Uzmanlara göre çoğu kişi bu durumun yalnızca komşular arası bir tartışma konusu olduğunu düşünse de, işin hukuki boyutu oldukça ciddi. Şikayet halinde süreç resmi olarak başlatılabiliyor.
Şikayet edilirse süreç böyle ilerliyor
Kapı önüne bırakılan eşyalar nedeniyle yaşanan anlaşmazlıklarda belirli bir hukuki yol izleniyor. İlk aşamada genellikle noter aracılığıyla ihtar gönderiliyor. Sorunun çözülmemesi durumunda ise arabuluculuk süreci devreye giriyor.
Taraflar burada da uzlaşamazsa dosya mahkemeye taşınıyor. Mahkeme, ortak alanı işgal eden eşyaların kaldırılmasına karar veriyor. Bu karara uyulmaması halinde ise icra süreci ve para cezaları gündeme geliyor.
Para cezası her gün artabiliyor
Hukukçular, mahkeme kararına rağmen eşyaların kaldırılmaması durumunda sürecin daha da ağırlaştığını belirtiyor. Bu aşamada devreye giren yaptırımlar, günlük işleyen adli para cezalarına kadar uzanabiliyor.
Yani basit bir ayakkabı veya çocuk arabası bırakma alışkanlığı, zamanla ciddi bir mali yük haline dönüşebiliyor. Bu durum özellikle site yaşamının yoğun olduğu Antalya’da sık sık gündeme geliyor.
En ağır senaryoda mülkiyet kaybı riski
Konunun en dikkat çeken boyutu ise Kat Mülkiyeti Kanunu’nun ilgili maddelerinde yer alıyor. Kuralları sürekli ihlal eden ve komşular için yaşamı zorlaştıran kişiler hakkında daha ağır yaptırımlar uygulanabiliyor.
Bu kapsamda, ihlalin süreklilik kazanması ve mahkeme kararlarına rağmen devam etmesi halinde, diğer kat malikleri çoğunluk kararıyla ilgili dairenin satışını talep edebiliyor. Bu yöntem her ne kadar istisnai durumlarda uygulansa da, hukuki olarak mümkün olması dikkat çekiyor.
Antalya’da uzmanlar, apartman ve site sakinlerini bu konuda daha dikkatli olmaya çağırırken, küçük gibi görülen alışkanlıkların büyük hukuki sonuçlar doğurabileceği uyarısını yineliyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: