Antalya’da altın alımında kredi kartı kullanmak artık cebinizi daha çok yakıyor. Bankaların kredi kartı ile yapılan altın alışverişlerinde uyguladığı %3 ila %4 oranındaki komisyon yükü, fiyatlara doğrudan yansıyor. Bu durum, Antalya’daki kuyumcular ile vatandaşlar arasında gerginlik ve anlaşmazlıklara sebep oluyor.
Kredi kartı komisyonu altın fiyatlarını uçurdu
Şu anda Antalya piyasasında çeyrek altının nakit satış fiyatı yaklaşık 7 bin 250 lira seviyesinde seyrediyor. Ancak kredi kartı ile ödeme yapıldığında, bankaların aldığı komisyon eklenince fiyatlar otomatik olarak yükseliyor. Buna göre, kartla alınan çeyrek altının fiyatı 7 bin 500 liraya kadar çıkabiliyor. Yani sadece bu alışverişte bile 250 lira fazladan ödeme yapılması gerekiyor.
Yarım altın ve tam altın fiyatlarında da benzer tablo söz konusu. Yarım altın 14 bin 500 lira iken kredi kartıyla bu rakam 15 bin liraya yaklaşabiliyor. Tam altın fiyatları ise 29 bin lira seviyesinden başlarken, kart kullanımında ciddi bir fark ortaya çıkıyor.
Kuyumcular “Komisyonu biz karşılayamayız” diyor
Kuyumcu esnafı, bankaların aldığı bu komisyonu kendi gelirlerinden karşılayamayacaklarını vurguluyor. “Bu ekstra maliyet müşteriye yansıtılmalı” görüşünü savunan esnaf, yüksek altın fiyatlarıyla birlikte gelen bu ek yükün işlerini zorlaştırdığını dile getiriyor.
Müşteriler ek ücret ödemek istemiyor
Vatandaşlar ise altın fiyatlarının zaten yüksek olduğu bir dönemde, kredi kartı kullanınca ortaya çıkan ekstra komisyona sıcak bakmıyor. “Zaten fiyatlar uçmuş, bir de bunun üzerine banka komisyonu eklenince almak zorlaşıyor” diyen alıcılar, ödeme sırasında sık sık bu konuda tartışmalara giriyor.
Antalya’daki kuyumcularda zaman zaman gerginlik yaşanıyor
Kredi kartı ile altın alışverişlerinde ortaya çıkan fiyat farkı, Antalya’daki bazı kuyumcu dükkânlarında alışveriş esnasında gergin anlara neden oluyor. Hem yerli halk hem de sezonla birlikte Antalya’ya gelen turistler, beklenmedik komisyon farkıyla karşılaşınca rahatsızlıklarını dile getiriyor.
TESK’ten çözüm çağrısı: Bankalar ve kuyumcular uzlaşmalı
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın mağduriyetini dile getirerek bankalara ve bankalar birliğine çağrıda bulundu. Palandöken, “Komisyon oranlarında tavan ve taban belirlenmeli. Bu sayede vatandaş ve esnafın mağduriyeti ortadan kalkar” dedi.
Ortak çözüm aranıyor
Altın piyasasındaki bu komisyon sorununa dair sektör temsilcileri de ortak görüşte buluşuyor. Bankalar ile kuyumcular arasında yapılacak bir uzlaşmanın, hem esnafın hem de müşterilerin lehine olacağı belirtiliyor. Komisyon oranlarının sabitlenmesi ve şeffaf hale getirilmesi talep ediliyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: