Turizm başkenti Antalya, tarımın da başkenti konumunda.Yayla tarımında Antalya’nın Türkiye ihtiyacını karşıladığını belirten işadamı İsmail Erten, “Şuan da Korkuteli, Elmalı, Sögüt’de günde ortalama bin ile bin 500 ton arasında ürün toplanıyor. Tüm Türkiye’ye buradan ürün gönderiyoruz. Domates, biber ve salatalık özellikle tüm Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak oranda. Ayrıca daha organik ve doğal şartlarda yetişiyor” dedi.
AYDA 100 TON BİBER İHRAÇ EDİYORUZ
Bölgenin en büyük üreticilerinden birisi olan İsmail Erten, bir çok ülkeye yapılan biber ihracatının ayda en düşük 100 tonun üzerinde olduğunu söyledi. Toplanan ürünün ihracatçılara verildiğini kaydeden Erten, “Sadece Korkuteli Yazır Köyü’nden İngiltere, Hollanda, Almanya ve İsviçre’ye ayda 100 ton biber ihracatı yapılıyor. Bölgemizin hem sahil kesimlerinde hem de yaylalarında bu denli verimli olması, bizleri birer marka haline getiriyor” diye konuştu.
TOHUM AYNI, AMA ÜRÜN DAHA ORGANİK
Antalya’nın organik ürün yetiştiriciliğinde lider konumda olduğunu sözlerine ekleyen İsmail Erten, “Antalya üreticisi artık bu işin bilincinde. Biz lider kentiz ve bu nedenle 12 ay tarım yapılabilen bir alanda arazilerimizin boş durması ve tarım ürünlerini dışa bağımlı hale gelmesini istemiyoruz. İthal eden değil, ihraç eden bir ülkeyiz. Haziran ayı başlarında sahil kesimlerinde ürün bitti. Ancak hiç ara verilmedi, çünkü bu sırada yayla tarımı başladı. Yayla tarımı ise Kasım sonuna kadar sürecek, fakat bu sırada sahilde ekimler başladı. Yaylalarda örtü altı tarım sezonu biterken, yine sahillerde hasada başlanacak. Yaylalarda üretilen ürünlerin daha organik olmasının nedeni, her şeyin daha doğal olması. Örneğin sahilde aynı tohum kullanılıyor. Hiçbir katkı maddesi iki tarafta da kullanılmıyor. Ama yaylada ısıtma doğal üreticinin burada ısıtma masrafı da yok” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: