Tarımsal Potansiyelin Artırılması için İş Birliği Protokolü Başkan Ali Çandır, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile imzalanan iş birliği protokolüne değinerek, “Antalya’nın tarımsal potansiyelini artırmak, gençleri tarım sektörüne kazandırmak ve teknolojik yeniliklerin merkezi haline getirmek için önemli adımlar atıyoruz” dedi. Çandır, bu kapsamda Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesine öncelik verdiklerini belirterek, “Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle yürüttüğümüz bu projeyle, yükte hafif, pahada ağır ürünlerin üretileceği bir bölgeyi 5 yıl içinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
2024 Yılı Değerlendirmesi
2024 yılının ekonomik koşullarını değerlendiren Çandır, kur ve enflasyon arasındaki dengesizliğin Antalya ekonomisine baskı yarattığını belirtti.
“2023 yılında Antalya ekonomisi, %6.3’lük büyüme ile ülke ortalamasının üzerinde bir performans sergiledi. Ancak 2024 yılında enflasyon oranı %48 iken, dolar kurunun yalnızca %18 artması, kent ekonomisi üzerinde ciddi bir baskı oluşturdu. Bu durumun 2025’te sürdürülebilir olması mümkün değil” diye konuştu.
Tarım ve İhracat Verileri
Başkan Çandır, Antalya’nın tarımsal üretim ve ihracatına ilişkin detaylar paylaştı:
“2023 yılında 3.1 milyar dolarlık tarımsal üretimle Konya’nın ardından Türkiye’nin ikinci büyük tarım kenti olduk. İhracatımızın %55’ini tarım ürünleri oluşturuyor. Ancak maliyetlerin artışı, dış pazarlara erişimimizi zorlaştırıyor. 2025 yılında ihracat gücümüzü artırmak için enflasyonla uyumlu bir kur politikası benimsenmesi gerekiyor” dedi.
Asgari Ücret ve Vergi Düzenlemeleri
2025’te belirlenecek asgari ücrete de değinen Çandır, vergi dilimlerinin güncellenmesi gerektiğini vurguladı: “Asgari ücret sadece bu maaşla çalışanları değil, tüm çalışanları etkiliyor. Bu nedenle yapılacak zamlar kadar vergi dilimlerinin yeniden değerlendirilmesi de büyük önem taşıyor. İşverenler açısından da asgari ücretin getirdiği ek yüklerin hafifletilmesi gerekiyor” dedi.
Başkan Çandır, 2025 yılı için umutlarını şu sözlerle ifade etti: “Dileğimiz, 2025’in alım gücünün arttığı, yatırımların hızlandığı ve dış ticaret gelirlerimizin yükseldiği bir yıl olmasıdır. Tarımda nitelikli üretim kapasitemizi artırmak ve sektörümüzü daha ileriye taşımak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
Yorumlar
Kalan Karakter: