Yaz sezonunun başlamasıyla birlikte Antalya Valiliği, plaj güvenliğini artırmak ve boğulma vakalarının önüne geçmek amacıyla yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. 05.06.2025 tarihli ve 2025/4 sayılı “Suda Boğulma Olaylarının Önlenmesi” konulu genelgeyle, plaj işletmelerinde uzaktan kumandalı cankurtaran araçlarının kullanımı zorunlu hale getirildi.
Türkiye’nin en çok turist ağırlayan illerinden biri olan Antalya’da sahillerdeki güvenlik önlemleri FASTY isimli yerli üretim insansız cankurtaran robotuyla güçlendiriliyor. Halihazırda Gloria Hotels, Hapimag Resort Sea Garden, Susesi Hotels ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait halk plajlarında kullanılan sistemin, yeni genelge sonrası kullanım alanı hızla genişliyor.
Yerli ve Milli FASTY ile Müdahale Süresi Kısalıyor
ODTÜ Teknokent’te kurulan ve üretim ağı Antalya’da bulunan Maren Robotics firması tarafından geliştirilen FASTY, uzaktan kumanda ile yönlendirilebilen bir İnsansız Cankurtaran Aracı (İCA) olarak hizmet veriyor. Firmanın ortaklarından Ahmet Utku Atay, sistemin teknik özelliklerini: “FASTY, 15 kilometre hızla boğulma tehlikesi yaşayan kişiye ulaşıyor. Üzerindeki tutunma kolları sayesinde 200 kilograma kadar taşıma kapasitesine sahip. Operatöre canlı görüntü aktarabilen yapısıyla, kontrollü ve etkili bir kurtarma sağlıyor” anlattı.
Firmalar iletişime geçiyor
Antalya Valiliği'nin genelgesinin ardından yerli ve yabancı çok sayıda otelin firmayla iletişime geçtiğini belirten Atay, turizm sektöründen gelen taleplerin artış gösterdiğini söyledi. Atay, “Tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen FASTY, boğulma vakalarına karşı etkin ve güvenli bir çözüm sunuyor. Özellikle turizm işletmelerinden ve belediyelerden gelen taleplerle birlikte yaygın kullanım için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: