Antalya OSB ile Akdeniz Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü projekapsamında bölgede faaliyet gösteren firmaların AR-GE ve inovasyon çalışmaları mercek altına alındı
Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) ile Akdeniz Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamındaEylül ayında başlatılan “Antalya Organize Sanayi Bölgesi Firmalarının AR-GE ve İnovasyon Eğilimlerinin Tespit Edilmesine Yönelik Fizibilite Çalışması” adlı proje sona erdi. 3 ay süren çalışmada bölgede faaliyette bulunantesislerin tamamı ziyaret edilerek firmaların AR-GE ve inovasyon çalışmaları mercek altına alındı.
SANAYİCİNİN BEKLENTİLERİ TESPİT EDİLDİ
Antalya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından yürütülen projede bölge firmalarının AR-GE ve inovasyon alt yapıları belirlenerek sanayicilerin konuyla ilgili Yönetim Kurulu ve Bölge Müdürlüğü’nden beklentileri tespit edildi. Ayrıca, Antalya OSB tarafından kurulması planlanan Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) ile ilgili sanayicilerin görüş ve önerileri alındı.
ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ
Projenin bölgeye ve bölge firmalarına sağlayacağı katkılar hakkında bilgi veren Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, “Bu çalışmada sektörler bazında firmaların yenilik kapasiteleri ve firma performansları ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiş ve sektörlerin göreceli konumları tespit edildi. Proje araştırma kitlesi olarak belirlenen endüstriyel kümede yenilik kapasitesi ve performasının firma düzeyinde araştırıldığı ilk çalışma olma özelliğini taşıyor. Yani bu çalışma aynı zamanda üniversite-sanayi iş birliği için de sağlam bir temel oluşturdu. Sanayicilerin AR-GE’ye dayalı ihtiyaçlarının üniversite-sanayi işbirliği kapsamında çözüme kavuşturulması gerektiğini her defasında dile getirdik ve bu ihtiyaca yönelik adımları atmaya başladık” dedi.
AR-GE VE İNOVASYON KÜLTÜRÜ
Projenin kümelenme çalışmalarının yapılmasına da veri oluşturacağını, kümelenme çalışmalarının ise sanayicileri bir araya getireceğini söyleyen Bahar, “Ayrıca bu proje AR-GE ve inovasyon ile ilgili farkındalığın oluşturulmasının ilk adımı. AR-GE ve inovasyonu bölgemizdeki her firmanın benimsediği bir kültür haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu kültürü yaşamaya ve yaşatmaya yönelik faaliyetlerde bulunan firmaların sert rekabet koşullarına uyum sağlaması, gelişen teknolojiye ayak uydurabilmesi ve geleceğe uzanması daha da kolaylaşacaktır” şeklinde konuştu.
BAHAR’DAN ÖZEL TEŞEKKÜR
AR-GE veinovasyon yatırımlarının bir ülkenin gelişmişlikdüzeyini önemli ölçüde etkilediği, işletmelerinbüyümesinive gelişmesini sağladığını hatırlatan Bahar, “Bunların birleşimi ise rekabet düzeyini arttırır.Ülke olarak AR-GE ve inovasyon alanında atacağımız her doğru adımın bize büyük katma değerlerle geri dönmesi kaçınılmazdır.İşletmelerin varlığını sürdürebilmesi,pazarda lider konuma gelmesi ve karlılığını arttırabilmesi için AR-GE ve inovasyon bilincinin oluşturulup bu alt yapının elde edilmesi için başlatılan projeye katılan ve destek veren herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: