Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Antalya Kitap Fuarı kitapseverlerle buluştu. Cam Piramitte açılışı gerçekleşen kitap fuarı 25 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında açık kalacak. Fuarın açılış törenine; Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal, Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis ve Encümen üyesi ve başkan vekili Büşra Dirgen Özdemir, Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, Antalya Emniyet Müdürü İlker Arslan ve çok sayıda davetliler katıldı.
Antalya Kitap Fuarı'nın açılışında konuşma yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanvekili Av. Büşra Dirgen Özdemir, fuarın Türkiye'nin en büyük kitap fuarı olduğunu ve pandemi dönemi dahil aralıksız düzenlenmesinin Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in büyük gayretleri sayesinde mümkün olduğunu belirtti. Özdemir, “Bu yıl da kitapseverlerle buluşmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Her yıl daha fazla ziyaretçi ağırlayan fuarımız, 'okumak lazım' diyerek çıktığımız bu 14 yıllık emeğin en güzel karşılığıdır" dedi. Geçen yıl 1 milyon 11 bin 176 ziyaretçiyi ağırlayan fuarın bu yıl 271 yazar ve 225 ulusal ve uluslararası yayınevi ile Antalyalı yerel yazarlara ev sahipliği yapacağını belirten Özdemir, ziyaretçilerin yine yoğun katılım göstermesini beklediklerini ifade etti.
Özdemir, konuşmasında Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın katılımını onur verici bulduklarını belirterek, “Mustafa Kemal Atatürk’ün hayalindeki Cumhuriyet’i temsil eden ve tarihimizi en iyi anlatan duayen hocamız İlber Ortaylı başta olmak üzere, yazarlarımızın düzenleyeceği söyleşi ve imza günleriyle Antalya’mızda kitap dolu on gün yaşayacağız” dedi. Fuar, her yaştan okurun ilgisini çekmek üzere çeşitli söyleşilere ve on binlerce kitabın buluşmasına sahne olacak.
"İnsan Olmak" Temasıyla Vicdana Davet
Bu yıl fuarın “İnsan Olmak” temasıyla düzenlendiğini belirten Özdemir, özellikle son dönemde yaşanan kadınlara, çocuklara, hayvanlara ve doğaya yönelik şiddet olaylarına dikkat çekerek, insanlığa dair temel değerleri hatırlatma amacı güttüklerini ifade etti. “Şehit haberleri almadığımız, kadınlara yönelik şiddetin son bulduğu, çocuklarımızın güvende olduğu, hayvanların vahşice katledilmediği, doğamızın korunduğu bir Türkiye’de yaşamak istiyoruz” diyen Özdemir, insanlığa çare bulma arayışında bilgi ve kitapların yol gösterici olduğunu vurguladı.
Sosyal medya yerine kitaplardan öğrenilecek bilgilerin değerine dikkat çeken Özdemir, “Bilginin en değerli hazine olduğunun bilinciyle, çağdaş Türkiye’yi kitaplarla, eğitimle, bilimle ve Atatürk ilkelerine bağlılıkla inşa edeceğiz” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı. Özdemir, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in sözlerini hatırlatarak “Sevgiyle kalın, cumhuriyetle kalın, Atatürk’le kalın” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Vali Şahin: "Türk Milleti Sağlam Temellere Oturmuş Bir İdeolojiye Sahiptir"
Antalya Valisi Hulusi Şahin, 14. Kitap Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, etkinliğin hayırlı olmasını dileyerek sözlerine başladı ve TUSAŞ tesislerine yapılan terör saldırısını kınadı. Şehitlere Allah’tan rahmet dileyen Şahin, yaralılara acil şifalar diledi ve Türk milletinin sağlam ideolojik temellere dayanan bir devletin sahibi olduğunu vurguladı. Şahin, "Bölücü terör bizi daha güçlü ve kararlı hale getirir; asla yıldıramaz" dedi.
Şahin, kitap okumanın bireyin her meslekte başarılı olmasını sağlayacağını ifade ederek, "Kitap okuyan iyi bir idareci, entelektüel, doktor, mühendis ve öğretmen olur. Bu fuar, okuma alışkanlığını geliştirmek için çok değerli" diyerek Antalya Büyükşehir Belediyesi'ni fuarı düzenledikleri için tebrik etti.
Açılış öncesinde Ziya Gökalp’in vefatının yüzüncü yılı anısına Akdeniz Üniversitesi'nde bir etkinliğe katıldığını belirten Şahin, Gökalp'in millet tanımında ortak kültür, ortak gelecek tasavvuru, ortak ahlak ve estetik anlayışına vurgu yaptığını söyledi. Şahin, “Atatürk de bu düşüncenin bir yansıması olarak ‘Ne mutlu Türk’üm diyene’ dedi” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın kendisi için özel bir anlam taşıdığını belirten Vali Şahin, Mülkiye’de Ortaylı’nın derslerine katılma şerefine eriştiğini ve Ortaylı’nın "İyi bir idareci önce coğrafyayı bilmeli" öğüdünü hatırlattı. Şahin, "Ne olursanız olun, iyi bir okur olmanız lazım. İşte bu kitap fuarı bu işe yarar," diyerek konuşmasını tamamladı.
Antalya'nın Gerçek Değeri Tarihidir, Turizm Anlayışını Değiştirmeliyiz
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Antalya'nın turizmden çok tarihi değeriyle öne çıkması gerektiğini belirterek, kültür ve sanat unsurlarının kent için önemine vurgu yaptı. 14’üncüsü düzenlenen Kitap Fuarı’nda konuşan Ortaylı, Antalya’nın toplama bir şehir olduğunu, farklı şehirlerden gelen insanların yerleşim yeri haline geldiğini ve bu topluluğa hitap edecek kurumların oluşturulması gerektiğini dile getirdi.
Ortaylı, Antalya'nın gerçek değerinin tarih ve kültürel miras olduğunu ifade ederek, "Bundan sonraki aşamada Antalya'da devamlı tiyatro salonları, opera ve orkestralar olmalıdır. Şehrin bu tarz etkinliklere ev sahipliği yapması, özellikle Akdeniz Üniversitesi'nin kalabalık öğrenci topluluğuyla birlikte kültürel bir gerekliliktir" dedi. Mevcut turizm anlayışının değişmesi gerektiğine değinen Ortaylı, Türkiye'nin sahip olduğu kültürel varlıkların İtalya, Yunanistan veya İspanya gibi ülkelerden çok daha fazla olduğunu vurguladı.
"Antik Tiyatrolar ve Liman Şehirlerimiz Eşsiz Bir Miras"
Ortaylı, Türkiye'nin Akdeniz ve Roma dönemine ait çok sayıda amfi tiyatroya sahip olduğunu belirtti. "Antalya'nın batısındaki Demre'de (eski Myra) muhteşem bir tiyatro daha ayağa kalkıyor ve umuyorum ki, bir gün buralarda orkestra konserleri dinleyeceğiz" dedi. Ayrıca, Likya ve Pisidya bölgelerinde Roma ve Yunan kültürlerinden farklı olarak dağlarda kurulan şehirler bulunduğuna dikkat çekti. Termessos, Sagalassos ve Andriake gibi önemli antik kentlerin korunması ve tanıtılması gerektiğini belirten Ortaylı, bu tarihi mirasın genç nesillere aktarılmasının önemine vurgu yaptı.
Yorumlar
Kalan Karakter: