TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın 70’inci, İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube’nin 36’ncı yıl dönümü Hotel Su’da düzenlenen özel bir gala geçişiyle kutlandı. Gecede, meslekte 25, 50 ve 60’ıncı yılını tamamlayan inşaat mühendislerine plaket takdim edildi. Mühendislik mesleğine yaptıkları katkıları ve uzun yıllar boyunca gösterdikleri özverili çalışmayı onurlandırmak amacıyla plaket verildi.
İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, yaptığı konuşmada: “İnşaat mühendisliği, tarih boyunca medeniyetin temel taşlarını inşa eden kadim bir meslektir. Bugün buraya gelirken kullandığımız yollar, içinde bulunduğumuz binalar ve musluklarımızdan akan suya kadar, hayatımızın her anına dokunan bu mesleğin bir üyesi olmaktan büyük bir gurur duyuyorum. Yaptığımız işlerin ve ortaya koyduğumuz eserlerin tamamını anlatmaya kalksak, saatler yetmez, yine de eksik kalır” dedi.
Sorunlara değinmek istiyorum
İnşaat Mühendisleri Odası, kurulduğu günden bu yana mesleğin gelişimi, meslektaşların hakları ve kamu yararı gözeterek, kentlerin ve ülke için çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten Başkan Akdoğan: “Bu çalışmaları burada uzun uzun anlatmak istemiyorum, çünkü birçok meslektaşımın bu faaliyetleri gerek sosyal medya, gerekse basın aracılığıyla yakından takip ettiğini biliyorum. Ancak bugün, özellikle 6 Şubat depremleri sonrası meslektaşlarımızın karşı karşıya kaldığı sorunlara değinmeden geçemeyeceğim. 6 Şubat depremlerinde ne yazık ki binlerce vatandaşımızı kaybettik. Kaybettiğimiz tüm canlarımızı bir kez daha rahmetle anıyor, acılarını yüreklerimizde taşıyoruz. Ancak bu büyük felaketin ardından, yaşanan tüm acıların faturasının inşaat mühendislerine kesilmesi bizleri derinden üzmektedir” ifadelerini kullandı.
Mühendislere yüklenilmesi kabul edilemez
Deprem bölgesindeki yapıların büyük bir kısmının 2000 yılından önce inşa edildiğini aktaran Akdoğan: “Bu yapılar defalarca denetimsiz tadilatlara maruz kalmış, kullanım amaçları değiştirilmiş ya da yıllarca hiçbir bakım yapılmamıştır. Üstelik imar barışından yararlanarak hukuki güvence altına alınan bu yapıların sorumluluğunun haksız bir şekilde inşaat mühendislerine yüklenmesi kabul edilemez. Bu durumun en somut örneklerinden biri, bilirkişi raporlarında karşılaştığımız trajikomik vakalardır. Örneğin, kamu kurumlarına 200 metre uzaklıkta bulunan bir yapı, 5 kat olarak projelendirilmiş ancak üzerine 2 kaçak kat eklenerek 7 kata çıkarılmış ve imar barışından yararlanmıştır. Buna rağmen, bilirkişi raporunda yapıyı ilk projelendiren meslektaşımız adli kusurlu bulunmuştur. Bu, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın bir cadı avına maruz kaldığının en net göstergesidir” dedi.
Gücü temsil ediyoruz
Türkiye genelinde 175 bin üyesi bulunan İnşaat Mühendisleri Odası, Antalya Şubesi’ne kayıtlı 7 bin meslektaşıyla büyük bir gücü temsil etmektedir diyen Akdoğan: “Ne yazık ki, bu gücü mesleğimizi ve haklarımızı savunmak için yeterince etkin bir şekilde kullanamıyoruz. Bu nedenle, birlik ve dayanışmanın önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bugün, mesleğinde 25, 40, 50 ve 60. yılını dolduran kıymetli meslektaşlarımız için çok anlamlı bir gün. Bir çırpıda ifade ettiğimiz bu yıllar; emekle, fedakârlıkla ve zorluklarla dolu, yaşamlarımızı kolaylaştıran değerli eserlerin üretildiği yıllardır. Mesleğimizin ustalarına, üstatlarına ve emektarlarına en içten teşekkürlerimi sunuyor, bu özel günlerini yürekten kutluyorum” dedi.
Aşkla çalışan, aşkla koşan yorulmaz
‘Aşkla çalışan, aşkla koşan yorulmaz’ sözünü hatırlatan Başkan Akdoğan: “Bizler de İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu olarak, komisyonlarımız ve şube çalışanlarımızla birlikte, siz değerli üyelerimizin desteğiyle durmadan çalışıyoruz. Ancak bu yoğun çaba içinde, sevdiklerimizle geçirdiğimiz zamandan fedakârlık ediyoruz. Onların desteği olmasa, bugün yaptığımız çalışmaları gerçekleştirebilir miydik? Sanmıyorum. Bu vesileyle, başta sevgili eşime ve aileme, yönetim kurulu arkadaşlarımın ailelerine, ortağıma, iş arkadaşlarıma ve dostlarıma yürekten teşekkür ediyorum” dedi.
Başkan Akdoğan konuşmasını Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Kendiniz için değil, bağlı bulunduğunuz ulus için elbirliği ile çalışınız. Çalışmaların en yükseği budur’ sözüyle noktaladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: