Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Antalya’nın milli gelir içindeki paylarında gerileme yaşandığını söyledi. Başkan Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri üzerine i geliştirme ve çalışma grubunda yaptıkları analiz sonucuna göre, Antalya’nın 2004 yılında ülke içindeki payımız yüzde 3.3 ’iken 2017 yılında bu pay yüzde 2.9’a düşmüştür. Antalya milli geliri içerisinde tarımın payı ise yüzde 12’den yüzde 7’ye gerilediğini vurguladı.
SEKİZ BASAMAK GERİLENDİ
Kişi başına gelir sıralamaları açısından ise 2004 yılında 5.sırada bulunan Antalya’nın, 2017 yılında 13.sıraya gerilediğine de dikkat çeken Başkan Çandır, ATB’nin Ocak ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada; “2004 – 2017 yılları arasında 8 basamak gerileme söz konusudur. Bu demektir ki iller arası rekabet performansında; 2004 yılında İzmir, Bolu, Bursa, Eskişehir, Yalova, Bilecik ve Kırklareli’nin üzerinde yer alan Antalya, 2017’de tüm bu illerin gerisindedir. Kentimizin 2009-2017 dönemindeki büyüme performansında baktığımızda ise; Türkiye ortalamasının oldukça gerisinde kalmıştır” dedi.
BORÇLAR FAİZSİZ ERTELENSİN
Başkan çandır şunları söyledi: “Olaydan sonra ilimize gelen Tarım Bakanımız ve yetkililerin, oluşan zararları hemen ödeyeceklerini ifade etmeleri üreticilerimizi memnun etmiştir. Ancak üreticilerimizin beklentisi tarım kredi kooperatifleri ile bankalara olan borçlarının en az 3 yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesi şeklindedir. Bu afetten alacağımız ders ise bundan sonra tüm dünyayı tehdit eden iklim değişiklikleriyle ilgi tedbirlerin alınmasıdır. Yaşadığımız afetlerden sonra ülkemiz gündeminde yaş meyve ve sebze fiyatları tekrar gündeme gelmiştir. Genel olarak baktığımızda bu yıl yaşadığımız iklimsel koşullar üretimimizde kaliteyi olumsuz yönde etkilemiş, üretim miktarlarında da bugüne kadar yüzde 30 civarında düşüş gözlemlenmiştir. En büyük sorunumuzsa güneşli gün sayısının geçmiş yıllara oranla azalmasıdır.”