Algoritma sanatının öncü isimlerinden Vera Molnár, Dóra Maurer ve Gizella Rákóczy’nin “Hesaplar ve Tesadüfler” sergisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde AKS’de açıldı.
Açılışta konuşan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Antalya’nın kültür ve sanat alanındaki gelişimini desteklemeye devam ettiklerini belirtti.
Hacısüleyman, “Sanatın teknolojiyle buluştuğu bu özel serginin kentimizde yer almasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Antalya Kültür Sanat, uluslararası sanatçıları ve koleksiyonları kentimize taşıyarak Antalya’nın kültürel çeşitliliğini zenginleştiriyor.” diye konuştu.
Kinga Hamvai küratörlüğünde düzenlenen sergi, yer alan eserlerin sanatsal, matematiksel ve kavramsal arka planlarına dair kapsamlı bir bilgi edinme fırsatı sunuyor.
Sanatseverlere inanılmaz bir deneyim sunan sergi, Molnár’ın bilgisayar sanatı üzerindeki önemli etkisine odaklanırken, Maurer ve Rákóczy’nin sanatsal pratiklerinin algoritma ve matematiğin entegrasyonu ile soyutlamanın sınırlarını genişletmesinin de izini sürüyor.
1968 yılında bilgisayarla çalışmaya başlayan Vera Molnár, bilgisayarı hem bilimin hem de sanatın sınırlarını genişleten resimler üretmek için bir araç olarak kullandı. Molnár’ın çalışmalarında algoritmik rastlantısallık önemli bir rol oynarken; sanatçının pratiği düzen ve düzensizlik, yapı ve özgürlük gibi ikiliklerden beslenir.
1970’lerin başından itibaren kusursuz ve kesin yapılar yaratan matematiğin ve müziğin araçlarını ve biçimlerini araştıran Dóra Maurer’ın çalışmalarında ise, sayım ve düzensiz kümeleri düzene sokma pratikleri öne çıkar.
Gizella Rákóczy’nin resimlerinde ise tutarlı, sistematik ve yapı odaklı bir tavır gözlenir. 1976’dan itibaren, dört kollu spirallerin hareketlerini ve seri olasılıklarını araştıran sanatçı, takip eden yıllarda Fibonacci dizisinin formülünü kullanarak şeffaf boyanın tonlarını katmanlaştırmaya başladığı suluboya resimler de yapmıştır.
Sergi, Molnár, Maurer ve Rákóczy’nin bireysel pratiklerini birbirleriyle ilişkili olarak bir araya getirirken aynı zamanda sanatçıların algoritma sanatına nasıl yön verdiklerine tanıklık etme fırsatı da sunuyor.
Sanatın bilgisayar teknolojisi, geometri ve algoritmalarla nasıl şekillendiğini ortaya koyan eserlerini bir araya getiren “Hesaplar ve Tesadüfler” sergisi, 27 Nisan tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
Yorumlar
Kalan Karakter: