Antalya Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konusundaki farkındalık çalışmaları kapsamında Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) işbirliğinde “İklim Değişikliği Zirvesi” gerçekleştirdi. İklim Değişikliği Zirvesi’ne Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ANSİAD Başkanı Ercan Özbek, Sivil Toplum Kuruluşları, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.
Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Ethem Karadilek 'İklim Değişikliği Ekseninde Su Kaynakları Yönetimi', Ekolojik Tarım Organizasyonu (ETO) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy 'İklim Krizi ve Tarım - Gıda Sistemleri', Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Öğretim Görevlisi Öğr. Gör. Dr. Tamer Atabarut 'İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Perspektifinden Turizm' konusunu anlattı.
ACİLEN ELE ALINMASI GEREKİYOR
Antalya Valisi Hulusi Şahin, yaşadığımız iklim değişikliğinin ve doğa olaylarının etkilerine dikkat çekerek, insanlığın tarih boyunca görmediği değişikliklerin son birkaç yıl içinde yaşandığını belirtti. Vali Şahin, "Tarihin en sıcak yazını, en kurak yıllarını, en büyük depremleri ve birkaç saatte altı ayda yağacak kadar yağmur yağdığını gördük. Bu yaşananlar tesadüf değil" dedi. İklim değişikliğinin sadece bir çevreci korkusu olmadığını, dünyanın geleceğini tehdit eden bir gerçek olduğunu vurguladı.
Vali Şahin, iklim kriziyle birlikte tarım, turizm ve şehir yönetiminde köklü değişiklikler yapılması gerektiğini ifade etti. "İklim değişikliğinde nasıl bir tarım yapacağız, nasıl bir turizm yapacağız ve şehirleri nasıl yöneteceğiz, bu konuların acilen ele alınması gerekiyor" diye konuştu.
"KAZANMA HIRSI DÜNYAYI UÇURUMUN KENARINA GETİRDİ"
Vali Şahin, son 250 yıl içinde insanlığın "ne olursa olsun kazanmak" anlayışıyla hareket ettiğini ve bunun dünyayı uçurumun kenarına getirdiğini belirtti. Şahin, bu anlayışın artık geri dönülmez sonuçlar doğurduğunu ve iklim krizinin füturistik bir senaryo olmadığını vurguladı. "Karşımızda duran yeni normalle yüzleşmeliyiz. Eğer hazırlıklı olmazsak, bazı şehirler, ülkeler tarih sahnesinden silinebilir" uyarısında bulundu.
"YENİ TARIM, YENİ TURİZM, KARBON NÖTR ZORUNLULUK"
Antalya’nın da bu değişimlerden etkilendiğini kaydeden Vali Şahin, tarım, turizm ve sanayi sektörlerinin yeni normale göre yeniden dizayn edilmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle tarımda Toros Dağları'ndan gelen suların azalmasıyla karşı karşıya olduklarını belirtti. Turizmde ise "her şey dahil" sisteminin artık sürdürülemez olduğunu ve bu anlayışın değişmesi gerektiğini dile getirdi.
Şahin, karbon nötr olmanın bir fantezi değil, artık bir sorumluluk olduğunu vurgulayarak, tüm faaliyetlerin iklim değişikliğine göre planlanması ve maliyetlerin hesaplanarak uygulanması gerektiğini söyledi.
ÖZBEK; İKLİM KRİZİNİN CİDDİYETİNE DİKKAT ÇEKTİ
ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Özbek, Antalya’nın büyük bir turizm ve tarım bölgesi olarak hızlı göç alması ve büyümesinin çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik açısından daha duyarlı olmayı gerektirdiğini belirtti. Özbek, küresel rekabette yeşil sertifikasyon sisteminin artık şehirleri de ilgilendirdiğini vurguladı ve yeşil, dijital ve döngüsel değer zincirlerinin bölge, şehir ve kırsal kalkınmanın anahtarı olduğunu ifade etti.
Geçtiğimiz yazın son 145 yılın en sıcak yazı olarak kaydedildiğini hatırlatan Özbek, iklim krizinin ciddiyetine dikkat çekerek, sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlama hedefinden geri kalındığını belirtti. Yeşil ve dijital dönüşümün, hem iklim politikaları hem de teknolojik gelişmelerin kesişim noktası olduğunu söyledi. Yeşil geçiş süreciyle birlikte verimliliği artıran ve yeni istihdam alanları yaratan yeşil teknoloji sektörlerine öncelik verilmesi gerektiğini ifade etti.
HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Özbek, yeşil geçişin sadece iklim politikalarını değil, aynı zamanda sürdürülebilir bir ekonomi ve akıllı toplum yapısı oluşturmayı da kapsadığını belirtti. Özellikle karbon ve su ayak izini azaltma hedeflerinin, Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum ve sınırda karbon düzenlemesi vergisinden kurtulmanın ötesinde, Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü koruması açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.
Yeşil finansman pazarının büyüdüğüne dikkat çeken Özbek, bu yıl pazarın 7 trilyon dolara yaklaştığını ve önümüzdeki 10 yıl içinde 38 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini söyledi. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu dış finansman kaynağının da yeşil finansman olacağını ifade etti. Orta Vadeli Planda, yeşil, dijital ve tedarik zinciri odaklı yatırımların Avrupa Birliği ile diyaloğu güçlendirmesinin doğru bir adım olduğunu kaydetti.
ÖNEMLİ MİSYON ÜSTLENMESİ GEREKİYOR
Özbek, Türkiye'nin de Avrupa Birliği'nin belirlediği Draghi Raporu'ndaki 10 dikey, 5 yatay politika hedeflerine benzer bir çerçevede çalışması gerektiğini belirterek, döngüsel ekonomi, yetişkin eğitimi ve yetenek açığının kapatılması gibi alanlarda daha hızlı ilerlemenin önemine değindi. Yeşil toplum kültürünün oluşması gerektiğine vurgu yapan Özbek, bu noktada üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının önemli bir misyon üstlenmesi gerektiğini ifade etti.
EN ÇOK ETKİLİNELİCEK KENT
İklim Değişikliği Zirvesi’nde Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin son beş yılda gerçekleştirdiği çevre odaklı çalışmalar öne çıktı. Antalya Büyükşehir Belediyesi, bu dönemde toplam 2 milyon 398 bin 198 fidan dikimi gerçekleştirdi. Bu dikimler sonucunda 14 bin 389 ton CO2 eşdeğerinde bir karbon yutağına eşdeğer yeşil alan oluşturuldu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya’nın iklim krizinden en çok etkilenecek kentlerden biri olduğuna dikkat çekerek, çevre felaketlerine karşı alınması gereken önlemlerin altını çizdi.
Başkan Böcek, Antalya’nın hem tarım hem turizm açısından önemli bir şehir olduğunu, örtü altı yetiştiriciliğinde ilk sırada yer alan Antalya’nın, ülkenin yüzde 50'ye yakın tarım ürün ihtiyacını karşıladığını ve aynı zamanda yılda 27 milyon yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yaptığını belirtti. Bu özellikleriyle Antalya’nın iklim değişikliğinden göreceği zararların ulusal ve uluslararası boyutlarda olabileceğini ifade eden Böcek, göreve geldikleri günden bu yana bu bilinçle hareket ettiklerini söyledi.
“ANTALYA İÇİN NÖTR KARBON HEDEFİ”
Başkan Böcek, Antalya’nın zengin çevre değerlerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla nötr karbon hedefi doğrultusunda ilerlediklerini belirtti. Tarım, turizm, peyzaj, ulaşım, altyapı, kültür ve sanat gibi birçok alanda çevre odaklı çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Böcek, çevre ve doğa dostu projelere yatırım yapmaya devam edeceklerini vurguladı. Antalya Büyükşehir Belediyesi, son 5 yılda 20 çevre ödülü aldı ve TSE tarafından İklim Dostu Kuruluş Belgesi alan ilk belediye oldu. Başkan Böcek, belediye binalarındaki karbon emisyonlarını sıfırladıklarını ve sırada Antalya’yı iklim dostu bir kent haline getirmek olduğunu söyledi.
OTURUMLAR GERÇEKLEŞTİ
İklim Değişikliği Zirvesi açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. “İklim Değişikliği Zirvesinin Düzenlenmesindeki Amaç ve İklim Değişikliğinin Batı Akdeniz Bölgesi’ne Muhtemel Etkileri” başlıklı ilk oturumda Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Ethem Karadirek “İklim Değişikliği Ekseninde Su Kaynakları Yönetimi” konusunu ele aldı. Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy “İklim Krizi ve Tarım-Gıda Sistemleri”, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Tamer Atabarut ise “İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Perspektifinden Turizm” başlıklı sunum yaptı.
"Yerel Yönetimlerde İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri" konulu zirvenin ikinci oturumuna, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve Isparta Belediyesi Başkan Yardımcısı Uğur Büyükçulcu katıldı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin son beş yılda çevre alanında yaptığı çalışmaları katılımcılarla paylaştı. Antalya’da iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yapılan projeler ve atılan somut adımlar hakkında bilgi verdi.
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Batı Akdeniz’in küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgelerden biri olduğunu vurguladı. Burdur Gölü'nün son 50 yılda hacminin %50’sini kaybettiğini ve göl seviyesinin 7 katlı bina yüksekliğinde düştüğünü belirten Ercengiz, yer altı sularının hızla tükendiğini ve Burdur Gölü'nde tuzluluk oranının arttığını söyledi. Bu durumun göçmen kuşların bölgeyi terk etmesine yol açtığını ifade ederek, “Göller Yöresi, iklim krizi nedeniyle çöller yöresine dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya” dedi.
Isparta Belediyesi Başkan Yardımcısı Uğur Büyükçulcu, Isparta’daki çevresel sorunların anketlerde en önemli sorun olarak ortaya çıktığını vurguladı. Eğirdir Gölü'nden yılda 123 milyon metreküp su tedarik ettiklerini ve bu miktarın azaltılması için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Eğirdir Gölü’nün kurtarılması adına yürütülen projelerden bahseden Büyükçulcu, tarımsal sulamada kullanılan su miktarını azaltmayı hedeflediklerini söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: