Antalya’da yaşayan görme engelli bireyler, günlük yaşamlarında birçok zorlukla mücadele ettiğini dile getirdi. Toplu taşıma, sokak tabelaları, trafik ışıklarında sesli sinyalizasyonun olmaması ve bilinçsiz yapılaşma gibi sorunlar, görme engelli vatandaşların hayatını zorlaştırdığını, bu sorunların çözümü için toplumun bilinçlenmesi ve yetkililerin daha duyarlı olmasını istiyor.
“Engelli bir vatandaşı otobüsten indirmek nedir?”
Görme engelli bireyler, toplu taşıma kullanırken ciddi sıkıntı yaşadıklarını dile getiriyor. Engelli kartlarının her yıl vize yaptırılması zorunluluğu ve refakatçiler için ayrı kart çıkarma gerekliliği gibi uygulamalardan şikayetçiler. Bir görme engelli vatandaş yaşadığı durumu şu şekilde anlattı,
“Toplu taşıma araçlarını kullanmak için engelli kartlarımız var ama her yıl vizesini yenilemek zorundayız. Bu bizi çok zorluyor. Otobüse bindiğimde, otobüs şoförü ‘Vizenizi yenilemeniz gerekli, sizi alamam’ diyor. Zaten engelliyim, engelli bir vatandaşı otobüsten indirmek nedir? Vize yenilemem için beni meydana bırakır mısınız? diyorum, hayır deyip indiriyor. Ayrıca, refakatçi şartı var ve onun için de özel kart çıkarmam gerekiyor. Bu, çok zamanımı alıyor. Normal bir vatandaşın 5 dakikada gideceği yolu ben 20 dakikada gidiyorum. Zamanımız bize yetmiyor, koyulan engellerden dolayı. Bu uygulamayı başka şehirlerde görmedim, sadece Antalya’da karşılaştım. Engelliler Şube Müdürlüğü’ne yapılan başvurular ise sonuçsuz kalıyor.”
“Herkesin yürüdüğü yolda ben de yürümek istiyorum”
Görme engelli bireyler, başkalarına muhtaç olarak yaşadıklarını ve sokak tabelaları konusunda da ciddi sorunlar yaşadıklarını belirtiyorlar. Bir görme engelli vatandaş, “Evden rahat rahat dışarı çıkmak istiyorum, herkesin yürüdüğü yolda ben de yürümek istiyorum. Her sokakta belli bir yerde Braille yazılı tabelalarla yönümü bulmak istiyorum. Kimseye burası neresi demek istemiyorum. Biz de varız demek istiyoruz ama eksiklerimiz çok fazla. İlla birine mahcubiyetle yer yön sormak zorunda kalıyoruz” diye sitem etti.
“Kılavuz çizgisi var ama onu da kullanamıyoruz”
Kılavuz çizgilerinin üzerine park eden araçlar veya esnafların ürünlerini sergilemesi, görme engelli bireylerin bu çizgileri kullanmasını imkansız hale getirdiğini belirten, görme engelli bireyler, halkın bu konuda bilinçlenmesini istiyorlar.
Ülkemizde yok sayılıyoruz
Bilinçsiz yapılaşma ve korunaksız inşaat alanları bizim için büyük bir sorun diyen görme engelli vatandaş, “Avrupa Birliği standartlarına göre, her binada rampa bulunması gerekiyor. Asansörler, orta bedensel engelliler için uygun olmalı ve görme engelliler için sesli sistemler ve Braille yazılı bilgiler içermeli. Ancak bu standartlar ülkemizde yeterince uygulanmıyor. Yok sayılıyoruz. Antalya’nın bazı bölgelerinde trafik ışıklarında sesli sinyalizasyon sistemi bulunuyor, ancak vatandaşların şikayetleri nedeniyle bu sistemler kaldırılabiliyor.”
“Bizim engelimiz bize engel değil”
Görme engelli bireyler, yaşadıkları bu sorunların çözümünün yalnızca devlete değil, toplumun genelinin bilinçlenmesine bağlı olduğunu vurguluyorlar. Antalya’da daha fazla sesli sinyalizasyon sisteminin yaygınlaşmasını, toplu taşıma araçlarında görme engelli bireylere daha fazla kolaylık sağlanmasını ve sokak tabelalarının daha erişilebilir hale getirilmesini talep ediyorlar. Görme engelli bireyler, “Bizim engelimiz bize engel değil. Unutulmamalıdır ki, herkes bir gün engelli olabilir ve bu nedenle engellilerin yaşadığı zorluklara karşı duyarlı olmak herkesin sorumluluğudur” diyerek, toplumdan destek bekliyorlar.
Yorumlar
Kalan Karakter: