Antalya Arkeoloji Müzesi önünde gerçekleştirilen eylemde grup adına Devrim Mol açıklama yaptı. Mol, burada toplanma gerekçelerinin sadece bir binayı savunmak değil, aynı zamanda kentin tarihini, kültürel hafızasını ve kolektif belleğini korumak olduğunu vurguladı.
“Müze, kentin kimliğidir”
Açıklamada Mol, müzenin yalnızca mimari bir yapı değil; Antalya’nın kimliği, hafızası ve halkın geçmişle kurduğu bağın somut simgesi olduğunu ifade etti. 1964 yılında ulusal mimari yarışmayla inşa edilen müzenin, modern Türk müzeciliğinin öncülerinden biri olduğu hatırlatan Mol, müzenin mimari ve işlevsel özelliklerinin, 1988 yılında Avrupa Konseyi tarafından verilen “Yılın Müzesi” ödülüyle taçlandığı belirtildi.
“Yıkım değil, restorasyon gerekli”
Grup adına konuşan Mol, mevcut sorunların binanın mimarisinden değil, bakım eksikliğinden kaynaklandığını savundu. Çatı akıntısı, sıva dökülmeleri ve alan yetersizliği gibi şikayetlerin yıkımı değil, restorasyon ve profesyonel bir müzecilik anlayışını gerekli kıldığı ifade etti.
Açıklamada Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri'nin talepleri net biçimde sıralandı:
* Yıkım kararı derhal durdurulmalı.
* Müze binası tescillenerek korunmalı ve güçlendirilmelidir.
* Yeni müze ihtiyacı varsa, bu yarışmayla ve şeffaf biçimde planlanmalıdır.
* Kültürel miras yönetimi tüm paydaşların katılımıyla yürütülmelidir.
“Antalya’nın geleceği, geçmişine sahip çıkmakla kurulur”
Basın açıklamasının sonunda, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ve ilgili kurumlara çağrıda bulunularak, halkın sesine kulak verilmesi istendi. Müzenin yıkılmasının, gelecek kuşakların geçmişle bağının koparılması anlamına geleceği belirtildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: