Antalya'da son zamanlarda küçük ölçekli depremlerde artış yaşanması, farklı görüşleri de beraberinde getirdi. Antalya Yapı Denetimciler Birliği Başkanı ve Toros Yapı Denetim Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Varol, olası bir depremde Antalya’da 1 milyonun üzerinde insanın hayatını kaybedebileceğini iddia etti. İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz ise, Antalya'nın bir deprem master planının olmadığını belirterek, hasarın ne olacağını kimsenin bilemeyeceğini savundu.
4. DERECEDEN 2. DERECEYE
Antalya'nın 1999 yılı öncesinde 4'üncü derece deprem bölgesi ilan edilmesi nedeniyle binaların yeteri kadar sağlam yapılmadığını savunan Varol, daha sonradan 2'nci dereceden deprem bölgesi olduğunun ortaya çıktığını belirtti. 1999 yılı öncesinde yapılan binaların depreme dayanıksız olduğunu iddia eden Varol, "1999 yılından önce Antalya'ya 4'üncü derecen deprem bölgesi raporu verildiği için binalar sağlam yapılmadı. O yıldan önce yapılan binaların beton mukavemet değerleri düşük. Ancak 1999'dan sonra Antalya'nın aslında 2'nci dereceden deprem bölgesi olduğu ortaya çıktı. Bugün Antalya'da hemen her gün deprem oluyor. 6 şiddetindeki olası bir depremde 1999 öncesinde yapılan bütün binalar yerle bir olacak ve 1 milyonun üzerinde insan hayatını kaybedecek" dedi. Güllük Caddesi'ndeki binaların da zorla ayakta durduğunu ifade eden Varol, "Oradaki binalar birbirlerine doğru dayanmış şekilde ayakta kalabiliyor" şeklinde konuştu.
BİLİMSEL DAYANAK YOK
Antalya'da 1999 öncesi yapılan binaların yıkılarak 1 milyon kişinin hayatını kaybedebileceği yönündeki iddiaların gerçeğini yansıtmadığını dile getiren İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz ise, Varol’un açıklamasına karşılık böyle bir çalışma yapılmadığını söyledi. Antalya'nın bir deprem master planı bulunmadığını ve dolayısıyla olası bir depremde meydana gelecek zararları kimsenin bilemeyeceğini sert sözlerle belirten Oğuz, şöyle konuştu: "Bu konuyla ilgili yapılmış resmi bir çalışma yok. Dolayısıyla ortaya çıkabilecek zararlar konusunda kim ne söylerse yalan söylemiş olur. Evet, riskli olabileceğine dair bir takım söylentiler var. Çünkü deprem haritası değişti ve 4'ten 2'ye düştü. Antalya'da bununla ilgili tek çalışma yapıldı. O da kamu kurumları için. Onun dışında hiçbir bina için böyle bir iddiada bulunulamaz. Deprem master planı yapılırsa ancak o zaman 6 şiddetindeki bir depremde kaç bina yıkılır, kaç kişi ölür ortaya çıkar."
Yorumlar
Kalan Karakter: