Antalya Kuyumcular Odası Başkanı Halil Kayaer, son günlerde altın ve gümüş fiyatlarında yaşanan dalgalanmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cuma gününden bu yana özellikle gümüşte belirgin bir düşüş yaşandığını belirten Kayaer, piyasaların bu hareketliliğe yabancı olmadığını söyledi.

“Geri çekilme zaten söz konusuydu”
Değerli metallerdeki düşüşün, küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası (FED) başkanlığına ilişkin isimlerin gündeme gelmesiyle hız kazandığını ifade eden Kayaer, “Son 12–13 günlük süreçte altın, gümüş ve borsa üzerinde ciddi bir spekülasyon vardı. Büyük şirketler ve fonlar bu emtialar üzerinde yoğun şekilde oynadı. 3 bin dolarlara yaklaşan ons altın fiyatları kimsenin beklemediği ölçüde hızlı bir yükseliş gösterdi. Bu nedenle bir geri çekilmenin yaşanacağını zaten öngörüyorduk” dedi.
Yılbaşında gram altının yaklaşık 6 bin TL seviyelerinde olduğunu hatırlatan Kayaer, kısa sürede 7 bin TL bandına gelindiğine dikkat çekerek, “Bir ayda yaklaşık 1000 TL’lik artıştan bahsediyoruz. Bu, hala çok ciddi bir yükseliş. Şu an yaşananlar suni yükselişin ardından gelen doğal düzeltme hareketleridir” diye konuştu.

Altın en az 6 aylık vade de kazandırır
Altının mevcut seviyelerde bir süre kendine alan bulabileceğini ifade eden Kayaer, orta vadede yeniden yükseliş eğilimine girmesinin muhtemel olduğunu vurguladı. Altın yatırımcılarına da uyarılarda bulunan Kayaer, “Altın yatırımı sabır işidir. Bir-iki aylık beklentilerle altın alınmamalı. En az 6 ay ya da 1 yıl gibi bir vadeyle düşünen yatırımcılar için altın hala güvenli bir limandır” dedi.
Gümüşün belli olmayan bir ivmesi var, ne zaman düşer, ne zaman çıkar öngörülemiyor
Gümüşe ise daha temkinli yaklaştığını belirten Kayaer, “Gümüş çok riskli bir üründür. Yıllarca aynı seviyelerde kaldıktan sonra ani sıçramalar yapabiliyor. Bu nedenle altın kadar öngörülebilir değil” ifadelerini kullandı. 2026 yılı boyunca emtia piyasalarında sert yükseliş ve düşüşlerin sıkça yaşanabileceğini söyleyen Kayaer, “Önümüzdeki dönemde neredeyse her hafta bu dalgalanmaları görebiliriz” dedi.

Altın için sene sonu 10 bin TL olabilir
Yıl sonuna ilişkin beklentisini de paylaşan Kayaer, “Altında uzun vadede yön yukarı. Yıl sonunda gram altının 10 bin TL bandını görmesi şaşırtıcı olmaz” değerlendirmesinde bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: