Alman Konsolos Martin Vetter, Antalya'nın önde gelen işadamlarını ve sanayicilerini içinde barındıran Salı Grubu'nun toplantısına katıldı. Antalya Tenis İhtisas Kulübü'nde gerçekleşen toplantı büyük ilgi gördü. Martin Vetter'in konuşmacı olarak katıldığı kahvaltıya, Salı Grubu üyelerinin yanı sıra, Antalyaspor eski başkanlarından Slovenya Fahri Konsolosu Sedat Peker, İtalya'nın Antalya Fahri Konsolosu Özden Berhayat, Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Hüseyin Sümbül, Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü Baki Karaçay, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Nihat Kanbur'ün da aralarında bulunduğu 50 kişi katıldı. Toplantıda "Herkese günaydın" diyerek sözlerine başlayan Alman Konsolos Vetter, konuşmasına Almanca devam etti. Bildiği tek Türkçe kelimenin "Günaydın" olduğunu belirten Vetter, Salı Grubu'na davet edilmekten onur duyduğunu söyledi.
30 BİN ALMAN YAŞIYOR
Antalya Konsolosluğu'nun Antalya, Burdur ve Isparta bölgelerine hizmet verdiğini belirten Vetter, "Bu bölgede yaşayan 30 bin civarında Alman vatandaşımız var. Yılda 3 milyon civarında da Alman vatandaşı bu bölgeye turist olarak geliyor" dedi. Antalya Konsolosluğu'nda Türk vatandaşlarının da çalıştığını anlatan Vetter, kendilerinin vize işlemlerini yapmadıklarını söyledi. Buna karşılık vizeyle ilgili bir sorun olduğu zaman yardımcı olmaya hazır olduklarını aktaran Vetter, Antalya'daki kültürel yaşamı çok renkli ve kaliteli bulduğunu kaydetti. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını anlatan Vetter, 6 aydır Antalya'da görev yaptığını hatırlattı.
ENERJİYİ GÖRÜŞECEKLER
Antalya'da göreve geldikten sonra bir ekonomi grubu oluşturduklarını açıklayan Vetter, "Bu grup sürekli toplantılar yapıyor. Buradaki amaç Türkile ile Almanya arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi konusunda bir köprü oluşturmak. Bu da bilgi aktarımı yapılan bir organizasyon. Nitekim 16 ile 20 Mart tarihleri arasında Antalya'ya Alman işadamları gezisi organize edilecek. Bu gezide, enerji yeterliliği ve yenilenebilir enerji konusunda görüşmelerde bulunulacak. Tabi ilk etaptaki amaç Türk ve Alman yetkililer arasındaki köprüyü oluşturmak. Ondan sonra gereken adımların atılmasına yönelik çalışmalar yapacağız" dedi.
SUNEXPRESS BAŞARILI BİR ÖRNEK
İki ülke arasındaki ortak işletmelere örnek olarak Türk Hava Yolları ile Alman Lufthansa Hava Yolları arasında kurulan Antalya merkezli havayolu şirketi SunExpress'i gösteren Vetter, küçük yatırımlarla da işbirliğini geliştirmek istediklerini söyledi. Önümüzdeki mayıs ayında Antalya'nın NATO Dışişleri Bakanları toplantısına, kasımda da G-20 zirvesine ev sahipliği yapacağını hatırlatan Alman Konsolos Vetter, "Antalya çok sevecen bir şehir. Burada bulunmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Doğası ve yaşam alanı çok değişken. Burada çok rahat ediyorum. Bu arada Türk misafirperverliği için de çok teşekkür ediyorum" dedi. Vetter, toplantıda soruları da yanıtladı. Salı Grubu üyelerinden Ali Bıd, işçi olarak gittiği Almanya'dan Alman disipliniyle müteşebbis olarak döndüğünü anlattı. Bıdı'nın bu konuşlamalarını alkışlayan Alman Konsolos, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğiyle ilgili soruya ise bu sorunun muhatabının sadece Almanya olmadığını söyleyerek yanıt verdi.
BU YÜZDEN ALMIYORLAR
Salı Grubu'ndan Giray Ercenk'in, 'Türkiye'yi AB'ye neden almıyorlar' diye sorarken cep telefonunun çalması üzerine toplantıya katılan Salı Grubu üyeleri, "İşte bu yüzden almıyorlar" diye espri yaptı. Toplantı sonunda Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç, Alman Konsolos Vetter'e teşekkür belgesi takdim etti. Toplantının davet sahibi İrfan Demirok da Konsolos yardımcısı Jörg Fürstenau'ya teşekkür belgesi verdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: