Türkiye’nin her daim canlı kalan ve lokomotif sektörleri arasında ilk sıralarda gösterilen inşaat sektörü alım gücünün düşüşü karşısında çaresiz kaldı. Girdi maliyetlerinin artmasından sonra zincirleme bir yükseliş ile artan konut fiyatları vatandaşı ev almaz duruma getirdi. Daha önceleri ev araba gibi yüksek maliyetli ürünler için kullanılan kredi faizlerinin de tavan yapması sonucunda satışlar düştü. Bu da kar elde edemeyen inşaat sektörünü oldukça yavaşlattı.
Enflasyondan sert darbe
Türkiye’nin ekonomisinde en canlı kalan sektör olan inşaat sektörü de son günlerde ağır mali koşullar sebebiyle bir hayli yavaşlamış durumda. Artan malzeme fiyatları ile yükselen maliyetleri kurtarmak için fiyatları iyice tırmanan evler vatandaşların alım potasının da dışına çıktı. Alım gücü zaten ekonomik sebepler ile düşen vatandaş, yine ekonomik sebepler ile girdi maliyetleri artan evlerin yükselen fiyatları karşısında çaresiz kaldı. Bu durum konut sektöründeki hareketliliği oldukça düşürürken inşaat sektörü de bu durağanlıktan gayet tabi olumsuz etkilendi.
Antalya ilk sırada
Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan ve birçok farklı iş koluna girdi sağlayan inşaat endüstrisi önemini korumaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ocak ayı rakamlarına göre; Türkiye genelinde ocak ayında 80 bin 308 konut satıldı ve konut satışlarında en yüksek paya sahip şehir İstanbul oldu. Ocak ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 2,6 olurken yabancılara yapılan konut satışlarında Antalya ilk sırada yer aldı.
2024 yılının ikinci ayında alınan verileri değerlendiren gayrimenkul ve inşaat sektörünün önde gelen ismi Murat Özdemir, mevcut ekonomik konjonktürden etkilenen inşaat sektörü için yılın ikinci yarısına daha olumlu baktıklarını söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan inşaat sektörü verilerine göre; ocak ayı boyunca toplamda 80 bin 308 konut satıldı ve en çok satışın gerçekleştiği il İstanbul oldu. Yabancı satışlarda liderliği Antalya alırken, yabancı satış oranının genel satışlardaki payı ise yüzde 2,6’da kaldı. TÜİK’in ocak ayı verilerini yorumlayan Siltaş Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özdemir; “Ekonomik büyüme, tüketici güveni, enflasyon oranları ve faiz oranları gibi faktörler sektörün ivmesini büyük oranda etkiliyor. Bu noktada sektörün doğru stratejiler ve teşviklerle hacminin artırılabileceğini düşünüyorum” dedi.
Kentsel dönüşüm sektörü hızlandırır
Türkiye’nin stratejik konumu, turizm potansiyeli, genç nüfusu ve dinamik ekonomisi nedeniyle büyüme potansiyeline inandıklarını belirten Murat Özdemir, inşaat sektörünün ülkemizin kalkınmasında belirleyici bir rol üstlendiğinin altını çizerek şunları söyledi; “Ocak ayında toplamda 80 binin üzerinde konut satışı gerçekleşirken konut satışlarında İstanbul 13 bin 423 konut satışı ve yüzde 16,7 ile en yüksek paya sahip oldu. TÜİK’in ocak ayı istatistiklerine bakıldığında geçen yılın aynı ayına göre bir düşüş görülse de genel perspektifte değerlendirdiğimizde sektörün hareketleneceğini öngörüyoruz. Mevcut şartlar göz önüne alındığında ortada büyük bir kentsel dönüşüm potansiyelinin olduğu da dikkat çekiyor. Özellikle büyük şehirlerde eski yapıların yenilenmesi ve modern altyapının oluşturulması için başlatılan projeler sektörün büyüme ivmesini hızlandıracaktır’ Ayrıca yabancı yatırımcılar, satışlar ve devletin uygulayabileceği teşvikler de inşaat endüstrisindeki büyümenin bir parçası olacaktır. Bu noktada düşük maliyetli ve uzun vadeli yeni konut kredisinin çok önemli olduğuna inanıyoruz.’’
Yorumlar
Kalan Karakter: