Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER), tarafından "STEM Kızları" adıyla başlatılan bu proje, genç kızların STEM mesleklerine olan ilgisini artırmayı hedefleyerek, sosyal ve ekonomik faydalar sağlamayı amaçlıyor. Projenin hazırlanmasında, AGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gökçen Atmaca ve Proje Koordinatörü Fulya Coşkun Öksüz önderliğinde, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi gibi önemli isim ve kuruluşların desteği alındı. Projenin her detayı titizlikle planlandı ve hayata geçirildi.
STEM KIZLARI PROJESİ 5 GÜN BOYUNCA DEVAM ETTİ
14-18 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleşen projede, Ayşe Sak Ortaokulu, Ayten Çağıran Ortaokulu, Merkez Ortaokulu, Aksu Cihadiye, Perge ve İncikpınar Ortaokulları ile Şehit Metin Darbaş Ortaokulundan öğrenciler yer aldı. Öğrenciler, AGİDER’in organize ettiği fabrika ve eğitim gezilerine katılarak STEM meslekleri hakkında bilgi edindiler. Projenin ulaşım sponsoru Emek Tur, öğrencilere ulaşım desteği sağladı. Program, öğrencilerin Ali Bahar Antalya OSB Teknik Koleji'ni ziyaret etmesiyle başladı. Öğrenciler, burada sanayide kullanılan otomasyon teknolojileri, elektrik elektronik ve makine tasarımı gibi alanlarda kullanılan teknolojileri deneyimleme fırsatı buldu. Her gün farklı bir fabrika ziyareti ile devam eden proje kapsamında Enelsa Fabrikası da gezildi. Fabrikanın ARGE Müdürü, başarılı bir elektrik elektronik mühendisi olan Beyhan Bacaksız, öğrencilere ilham verici bir rol model oldu.
GENÇ KIZLARA İLHAM VEREN BİR PROJE
AGİDER’in bu örnek projesi, STEM alanlarında kadınların varlığını artırmayı ve genç kızların bu alanlara yönelmesini teşvik etmeyi hedefliyor. Proje boyunca katılımcılar, STEM mesleklerinin önemini anlama ve bu alanlarda başarılı profesyonellerle tanışma fırsatı buldu. STEM Kızları projesi, Antalya’da ve Türkiye genelinde genç kızların geleceğe daha güçlü adımlar atmalarına katkı sağlamayı amaçlıyor.
AEF JENERATÖR ZİYARET EDİLDİ
Öğleden sonra Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Dr. Mustafa Daloğlu’nun verdiği oryantasyon sayesinde katılımcılar doktorluk mesleği hakkında bilgi edindi. Tıp fakültesinde yer alan maket ve modeller üzerinden doktorların gerçekleştirdiği bazı uygulamaları gösteren Dr. Daloğlu, genç kızlara yeni bilgiler ve bakış açıları kazandırmış oldu. Projeye 1.,3. ve 5. günü katılan öğrenciler bu deneyimi yaşama fırsatı buldu. Projenin ikinci günü ziyaret edilen fabrika AEF Jeneratör oldu. Burada katılımcılar şirketin kurucusu makine mühendisi Evren Akbağ’ın sunumu ile bu teknolojik cihazların üretim süreçlerini, kullanılan makineleri yakından öğrenme şansı elde ettiler. Öğrenci grubunu dostane ve sıcak bir ortamda ağırlayan kurucular Evren Akbağ ve Anıl Akbağ, genç katılımcılara üretimde çalışma konusunda bir vizyon kazandırmış oldu.
KADIN BİLİM İNSANLARINI DİNLEDİLER
Öğleden sonra ise Antalya Bilim Merkezi’nde kısa bir gezi gerçekleşti. Programın 2,3,4,5. Günlerinde benzer şekilde bu geziyi gerçekleştiren öğrenciler, burada uzay galerisinde yer alan düzenekleri deneyimlediler. Sergilerin yarattığı ambiyans ve sunulan bilgiler ışığında bilimin aslında ne kadar çeşitli dalları olduğunu bir kez daha keşfetmiş oldular.
Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile devam eden programda, öğrencilere Doç. Dr. Firuze Ergin Zeren eşlik etti. Bölümde yer alan laboratuvarlarda uygulanan bilimsel süreçler yerinde açıklandı, deney üniteleri ve aşamaları katılımcılara gösterildi. Projenin 2. ve. 4. günlerinde aynı içerik sunuldu. Böylece katılımcılar bilimsel araştırmaların nasıl gerçekleştiği ve kadın bilim insanlarının bu alanlarda ne kadar aktif rol oynadıklarını gözlemleme şansı edindiler.
DENEYİMLERİNİ SUNDULAR
Projenin üçüncü günü katılımcılara kapılarını açan fabrika AKE Asansör oldu. Türkiye’nin tek yürüyen merdiven üreticisi olan fabrikada kurucu Canan Gürkan ve üretim sorumlusu makine mühendisi Ercan Trikon katılımcılara teknik bilgiler verdiler. Birebir sohbetler ve tavsiyeler ile dolu, tecrübe ve bilgi paylaşımının yoğun yaşandığı harika bir deneyim sundular. Dördüncü günde ise ev sahibi fabrika Cantek oldu. Burada soğutma sistemlerinin nasıl üretildiğini, dikkat edilen hususları Cantek Yönetim Kurulu Üyesi Aydan Karaca’dan detaylı bir şekilde dinleyen katılımcılar teknolojinin üretim süreçlerindeki yerini gözlemleme şansı buldular. Tecrübeli ve bilge bir kadın rol model ile yeni bilgilerle dolu bir gezi gerçekleştirmiş oldular.
STEM MESLEKLERE İLGİLİ ARTIRMALI
Projenin son gününde ziyaret edilen fabrika ise Ankutsan’dı. Fabrikada katılımcılara Genel Müdür Erhan Deniz Erdoğan ve yönetim ekibindeki değerli profesyoneller teknik bilgiler verdi. Ziyaret sırasında kadın mühendis ve teknik personel ile tanışma ve sohbet etme fırsatı bulan kız öğrenciler, geleceklerini şekillendirebilecekleri alternatif pek çok olasılığın olduğunu, teknolojinin ve bilginin ne kadar kıymetli olduğunu yerinde görme fırsatı buldular.
Projenin hayata geçmesinde büyük emeği olan AGİDER Başkanı Gökçen Atmaca, proje koordinatörü AGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fulya Coşkun Öksüz’e, çocukları 5 gün boyunca yalnız bırakmayan ve tüm koordinasyonu sağlayan değerli AGİDER yönetim kurulu üyelerine bu harika projeye verdikleri emekler için teşekkür etti. Başkan Atmaca bu projenin benzer pek çok projeye örnek olmasını, kız çocukların STEM mesleklerine ilgilerinin artırılmasına vesile olmasını dilediklerini söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: