AGİDER Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Avukat Müjgan Kartal Ulus’un sunumu ile iş hukuku detaylı bir şekilde değerlendirilirken, AGİDER Başkanı Mimar Gökçen Atmaca kadın istihdamı konusundaki güncel verileri paylaştı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan AGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Bahriye Akyüz Akıllı, kadın istihdamı konusundaki farkındalığı artırmanın önemine dikkat çekti. Ardından kürsüye gelen AGİDER Başkanı Gökçen Atmaca, kadınların iş hayatı, ev ve toplumsal sorumluluklar arasında görünmeyen, düşük ücretlerle değerlendirilen ve çoğunlukla adaletsiz karşılanan bir emek sürecine tabi tutulduğunu ifade etti.
Başkan Atmaca, Türkiye’de kadın istihdam oranının düşük olmasının en büyük sebeplerinden birinin toplumsal cinsiyet rolleri olduğunu belirterek şu verileri paylaştı: “TÜİK 2022 verilerine göre kadın istihdam oranı %30,4, erkeklerde ise %65 olarak ölçüldü. 2023 yılında kadınların iş gücüne katılım oranı %35,8 iken, erkeklerde bu oran %71,2 olarak gerçekleşti. Eurostat verilerine göre Avrupa Birliği’nde (AB) 15 yaş üstü kadın istihdamı %64,9, erkek istihdamı ise %74,7 seviyesinde.”
Atmaca, kadınların ekonomik bağımsızlığının önündeki en büyük engelin, ev içi emeğin büyük ölçüde kadınlara yüklenmesi olduğunu vurguladı. Resmi verilere göre yaklaşık 10 milyon kadın istihdama katılamıyor ve bunlardan 709 bini üniversite mezunu.
"Kadınlar Üst Yönetim Kadrolarında Hak Ettiği Yerde Değil"
Kadınların yalnızca Türkiye’de değil, dünya genelinde üst yönetim pozisyonlarına erişimde büyük engellerle karşılaştığını belirten Atmaca, OECD ülkelerinde kadınların erkeklerden ortalama %11,9 daha düşük maaş aldığını, Türkiye’de ise bu farkın %15,6 olduğunu ifade etti.
Atmaca, "Kadınların işgücüne katılımı sadece bireysel kazanımları değil, aynı zamanda ekonomik kalkınmayı da doğrudan etkileyen bir faktördür. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmamızın önündeki en büyük engellerden biridir" dedi.
Atmaca, konuşmasını Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleriyle sonlandırdı:
"Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur."
İşçi-İşveren Uyuşmazlıklarında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Başkan Atmaca’nın ardından AGİDER Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Avukat Müjgan Kartal Ulus, işçi-işveren uyuşmazlıkları konusunda detaylı bir sunum yaptı. Sunumda şu konular ele alındı: “ İşçi, işveren ve işyeri tanımları, iş sözleşmesi türleri (belirli-belirsiz süreli, kısmi-tam süreli, deneme süreli sözleşmeler), işçi ve işveren borçları, iş sözleşmesinin fesih yolları, işverenin haklı nedenlerle fesih hakları, işçinin haklı nedenlerle fesih hakları ve fazla mesai ve iş saatleriyle ilgili yasal düzenlemeler.”
Avukat Ulus, iş hukukunda anlaşmazlıkların en çok yaşandığı alanlardan biri olan fazla mesai ve iş sözleşmelerinin sona erdirilmesi konularında işverenlerin dikkat etmesi gereken yasal yükümlülükleri aktardı. İşçi ve işveren arasındaki ödeme makbuzlarının imzalanması ve delillerin toplanmasının hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
Yeni AGİDER Üyelerine Rozet Takdim Edildi
Toplantının sonunda AGİDER’in yeni üyeleri olan Nurdan Köse, Serpil Nazlı Aydın, Canan Aydan Karaca, Özlem Koyucan, Melis Alpata, Özleyiş Önen ve Elif Pamuk’a dernek rozetleri takdim edildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: