2. Dünya Savaşı yıllarında, 1942'de SSCB'nin Kızıl Ordusu'na katılan Karim Feyzullayev Asmandioğlu'ndan bir daha haber alamayan ailesi, savaşın bitmesiyle Asmandioğlu'nun yıllarca dönmesini bekledi. Akademisyen, yazar ve Akdeniz Bölgesi Ahıskalı Türkler'in Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği eski Başkanı Kerim Osmanlı, Kızıl Ordu'ya alınan ağabeyinin yaşadığını ve yıllarca haber alma hayali kurduklarını anlattı. SSCB'nin dağılmasından sonra 1995'te göç ettikleri Türkiye'de de araştırmalarını sürdürdüğünü belirten Osmanlı, o süreci şöyle aktardı:
"Moskova'da bir televizyonda yayınlanan 'Beni bekle' adlı programı takip ediyordum. Her programı gözyaşları içinde seyrediyorduk. Ağabeyimden bir haber almayı umuyorduk. Antalya'ya yerleştik. Antalya'ya çok Rus geliyordu. 2006 yılında akrabalarımla birlikte gelen Moskovalı bir arkadaşa verdiğim belgelerden de sonuç çıkmadı. Aradan uzun zaman geçmişti ki, 2012 yılında Moskova'dan kızımın arkadaşı Valya geldi. Her gelene sorduğum gibi ona da 'Moskova'da yetkili bir yakının var mı?' dedim. Bana yardımcı olma sözü verince ona da belgelerin fotokopisini verdim. Bu kez haber gelmişti. Ağabeyimin ancak arşivdeki belgelerine ulaşmışlar. 'Karim Feyzullayev Asmandioğlu (Kerim Feyzullah Osmanlı) 27 Temmuz 1943'te Krasnodar eyaleti, Krimsk ili, Gorişnıy Küçük çiftlik Köyü'nde şehit düşmüş' bilgisi elimize ulaştı."
ŞEHİT OLDUĞUNU ÖĞRENİNCE AĞLADIM
Kardeşinin Kırım'da şehit düştüğünü öğrendiğinde çocuklar gibi ağladığını sözlerine ekleyen Kerim Osmanlı, "70 yıl aradık, araştırdık. Yollarını bekledik, sağlıklı zannediyorduk. Şehit olmuştu. Ailemle haberi paylaştığımda sevinç ve hüznü aynı anda yaşadık" diyerek duygularını paylaştı.
Bu gelişme üzerine Rusya'ya gitmeye karar verdiğini belirten Osmanlı, "Ziyaretimizi 9 Mayıs 2014'e ertelememizi istediler. Sebebini sorduğumuzda, o tarihin SSCB'nin Almanya'ya karşı galibiyetinin 70'inci yıl kutlamalarında şehitlik açılışını da yapacaklarmış. Bize söyledikleri tarihte Kırım'a gittik. Yeni yapılan şehitliğe giderek ağabeyimin de mezarının bulunduğu bölgeyi ziyaret ettim. Türk bayrağımızı kardeşimin mezarı başına diktik" dedi.
KARDEŞLİK ANITI
Şehitlikte o savaşta ölenlerin adları, soyadları, doğum ve ölüm tarihlerinin yer aldığını kaydeden Kerim Osmanlı, "Ruslar bu mezara 'Kardeşlik Anıtı' ismini vermişler. Şehitlikte, Türkler, Azeriler, Kazaklar, Kırgızlar, Özbekler, Türkmenler, Ruslar, Ukraynalılar, Gürcüler, Ermeniler, Çeçenler, İnguşlar, Karaçay ve Çerkezler, Kabarta, Balkarlar, Adıgeliler de vardı. Şehitlikte karşılaştığımız gazilerle sohbet etme şansı da bulduk. Gazilerin tümü gözyaşlarıyla anılarını anlattı, bizler de ağladık. Yine her milletten insanın gözyaşları birbirine karıştı" diyerek yaşadıklarını anlattı.
"Öldüğünü öğrenmek acı oldu ama en azından mezarını bulmanın huzurunu yaşıyorum" diyen Kerim Osmanlı, "70 yıl boyunca onu aramaktan bir an bile vazgeçmedim. Şimdi ağabeyimin başında dua edebileceğim bir mezarı var" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: