Antalya Organize Sanayi Bölgesi, dün ilk defa genel kurul toplantısı gerçekleştirdi. Yeni açılan toplantı salonunda düzenlenen genel kurula Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak ile sanayiciler katıldı. Organize Sanayi Bölgesi’nin karar mekanizması olan müteşebbis heyeti üyelerinin de belirlendiği toplantıda Çetin Osman Budak ve Antalya Valisi Türker önemli açıklamalarda bulundu.
OY ÇOKLUĞU SAĞLANDI
Açık oylama sisteminin uygulandığı toplantıda divan üyeleri ile müteşebbis üyelerinin de seçimi gerçekleştirildi. Genel Kurul Divan Başkanlığı’na Engin Civan seçilirken, yardımcılığa da Rasim Feyzan ve İsmail Volkan getirildi. Divan başkanlığı seçimlerinin ardından başkan seçilen Engin Civan, müteşebbis heyetinin görevine devam edip etmeyeceğinin oylanmasını istedi. Bunun üzerine yapılan oylamada heyetin oy birliği ile görevine devam etmesi kararı çıktı. Müteşebbis heyeti üyeleri de yine oy çokluğuyla belirlendi. Seçim sonucunda heyet için seçilen 8 isim, Çetin Osman Budak, Ali Bahar, Hakan Karaca, Fatih İncir, Hasan Ali Gönen, Mustafa Gizli, Erdal Konya ve Mustafa Ergün’den oluştu.
‘2015 İYİ GELECEK’
Genel Kurul’da konuşan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, 2015 yılının, 2013 ve 2014 yıllarına göre daha iyi geçeceğini beklediklerini söyledi. Irak ve Suriye’deki savaşların halen risk oluşturduğunu belirten Budak, “2015 yılı biraz daha iyi bekleniyor. ABD'de faiz artışı, Avrupa'da büyüme çabaları, Rusya ambargo ile resesyonda ve bizi de turizm ve ihracatta etkiliyor. Petrol fiyatının düşmesi Türkiye ekonomisi için cankurtaran simidi oldu. Ama Irak ve Suriye'deki savaş halen bizim için risk demek. 2015 yılı seçim yılı, yabancı sermaye hassas durumda, Türkiye halen kırılgan ekonomiler arasında sayılıyor. Orta Vadeli planımız, yapısal dönüşüm programlarımız yeterince somut takvim içermiyor” dedi.
İHRACAT ESKİ SEKTÖRLERDE
Türkiye ekonomisinin 17’inci sırada olabilmek için Hollanda ile yarıştığını, dünya ihracatında 32, ithalatında ise 19’uıncu sırada olduğunu vurgulayan Budak, geleneksel ürünlerin üretim ve ihracatında ilk 10’da olduğunu söyledi. İleri teknoloji sektörlerinde Türkiye’nin geride olduğunun altınız çizen Budak, sözlerine şöyle devam etti: “İhracatımızın kilosu 1.5 Dolar, İleri Teknoloji Ürünleri Oranı %3,3. İhracatımıza baktığımızda otomotiv, makina ilk kalemler, fakat net olarak ithalatçı durumdayız. Net ihracatçı olduğumuz sektörler halen tekstil-giyim, çelik eşya, sebze-meyve, madencilik, mermer gibi eski sektörlerdir. Yani, bilgi ekonomisine geçmemiz gerekiyor. Bilgi ekonomisinde kurumlar önemli. Eğitim kalitesi önemli. İletişim ve bilgi teknolojileri önemli. Yenilikçi bir kültür ve yenilik ortamı gerekli. Ancak, Dünya Bankası Bilgi Ekonomisi Endeksi 2012 yılı sıralamasında Türkiye 69. Sırada. Zaten baktığımızda bu konudaki birçok göstergede gerilerdeyiz.”
ORTA GELİR TUZAĞINDAYIZ
Türkiye’nin orta gelir tuzağında olduğunu ve çıkmak için de teknolojik sektörlere yatırım yapması gerektiğini ifade eden Budak, “Bildiğiniz gibi Orta gelir tuzağı bir ülkenin 10 bin dolar gelir düzeyine hızla çıkıp, orada uzun yıllar kalması demek. Çünkü sanayileşmenin ve kentleşmenin ilk döneminde ülke hızlı büyüyor. Ancak daha sonra hızlı büyüme ve 25 bin dolara çıkmak için verimlilik artışı, ar-ge, teknoloji gerekiyor. Güney Kore bile 19 yılda geçmiş. Biz birkaç yıldır 10-11 bin dolarda takıldık. Artık herkes biliyor ki, Türkiye orta gelir tuzağında ve çıkmak için teknolojiye, teknolojik sektörlere yatırı yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.
OSB SIÇRAMA YAPTI
Konuşmasında Organize Sanayi Bölgesi’nin gelişimine de dikkat çeken Başkan Budak, üretimin 2007 yılından bu yana yüzde 100’lük bir büyüme gösterdiğini kaydetti. Bu büyümenin, Türkiye’nin büyüme hızından fazla olduğunu belirten Budak, “Genel olarak gıda gibi tüketime ve turizme dönük sektörlerimiz, yapı sektörüne dönük sektörler ve tarımsal girdi sektörleri hızlı bir gelişme göstermiştir. Sanayimizin ahşap, makina ve ekipman kurulumu, tıbbi ürünler, mobilya gibi alanlarda Türkiye payı daha yüksektir. Antalya içerisinde ise gıda, mermer ve plastik önde gitmektedir. Sanayimizin gelişmesinde Organize Sanayi Bölgemiz en önemli rolü oynamıştır. OSB altyapısındaki ilerleme, doğal gaz, ucuz enerji, arıtma gibi imkânlar yatırımları teşvik etmiştir. Gerçekten OSB'nin Antalya'ya yakışır olması için büyük çaba harcadık. Dürüstçe ve fedakârca çalıştık” dedi.
OSB’NİN MİSYONU ÖNEMLİ
Antalya’nın gelişiminin hem Türkiye ekonomisinin gelişmesinde hem de Antalya’nın yurtdışında fark edilmesine katkı sağladığını belirten Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya’nın turizm şehri olarak bilindiğinin ancak sanayide de önemli gelişmeler yaşandığının altını çizdi. Organize Sanayi Bölgesi’nin önemli bir misyon üstlendiğini vurgulayan Vali Türker, “12 bin insana istihdam sağlıyoruz. Eğer 2023 için hedeflerimiz varsa bazı değişimleri gerçekleştirmemiz gerekiyor. Devlet bu konuda yol açmalı, engelleri kaldırmalıdır. Eğer bunu yapamıyorsa yoldan çekilmelidir” diye konuştu.
İRLANDA VE GÜNEY KORE ÖRNEĞİ
Türkiye’nin gelişimi için teknolojik alandaki sektörlere yatırım yapması gerektiğini belirten Vali Türker, İrlanda ve Güney Kore’den örnekler verdi. Türkiye’nin coğrafi konumu ve dinamik bir nüfusa sahip olması nedeniyle avantajlı olduğunu ifade eden Türker, sözlerine şöyle devam etti: “Bilişim gençler sayesinde, ülkeler de bilişim sayesinde gelişir. İrlanda’da bir takım vergiler sıfırlandı ve Avrupa dışı bilişim sektörlerini bu sayede kendi ülkesine çekebildi. Güney Kore’nin kalkınmasının temelinde de bilişim sektörü yatıyor. Ciddi teşvik ve yatırımlarla bilişim sektörünü geliştirdiler.”
Yorumlar
Kalan Karakter: