Basın İlan Kurumu Antalya Bölge Müdürlüğü ile Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi iş birliğinde düzenlenen “15 Temmuz Manşetleri Gazetecilik Atölyesi: Hafızayı Koru, Hakikati Yaz” etkinliğinin ikinci oturumunda, kriz haberciliği ve kriz iletişimi tüm yönleriyle ele alındı. Yoğun katılımla gerçekleşen oturumda, gazetecilikte doğruluk, hız ve etik dengesi üzerine önemli değerlendirmeler yapıldı.
Kriz anlarında doğru bilgi hayati önem taşıyor
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Narin Tülay Şeker’in moderatörlüğünde düzenlenen oturumun konuşmacıları, TRT Antalya Haber Müdürü Muhammed Ahmet Öcal ile Antalya Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ramazan Kızılkaya oldu.
Konuşmalarda, kriz anlarında doğru ve hızlı bilgi akışının sağlanmasının hayati olduğu vurgulanırken, özellikle sosyal medyanın dezenformasyon üzerindeki etkisine dikkat çekildi. TRT Antalya Haber Müdürü Muhammed Ahmet Öcal, kamu yayıncılığında önceliğin hız değil doğruluk olduğunun altını çizerek, resmi kaynaklardan teyit edilmeden hiçbir bilginin paylaşılmadığını ifade etti. Yanlış bilgilerin krizleri derinleştirebileceğini belirten Öcal, sosyal medya içeriklerinin kontrolsüz şekilde haberleştirilmesinin mesleğe zarar verdiğini söyledi.

15 Temmuz gecesine dair tanıklıklar paylaşıldı
Öcal, 15 Temmuz darbe girişimi gecesine ilişkin deneyimlerini de katılımcılarla paylaştı. TRT’nin Ankara’daki merkez binasının darbeciler tarafından ele geçirilmesi ve zorla bildiri okutulması sürecini hatırlatan Öcal, Cumhurbaşkanının özel televizyon kanalları aracılığıyla halka seslenmesinin sürecin seyrini değiştirdiğini dile getirdi. Genç gazetecilere seslenen Öcal, mesleğin bireysel çıkarlar için değil, toplum yararı gözetilerek yapılması gerektiğini vurguladı.

Kamu kurumlarında kriz iletişimi ve TAMP süreci
Antalya Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ramazan Kızılkaya ise kamu kurumlarının kriz anlarında bilgi boşluğunu hızlı şekilde doldurmak zorunda olduğuna dikkat çekti. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında yürütülen iletişim süreçlerini anlatan Kızılkaya, AFAD, TRT ve Anadolu Ajansı’nın kriz yönetiminde kritik rol üstlendiğini belirtti.
Sosyal medyada yayılan yanlış bilgilerin kamu yönetimini zor durumda bırakabildiğini ifade eden Kızılkaya, özellikle turizm kentlerinde kriz iletişiminin daha hassas yürütülmesi gerektiğini söyledi. 15 Temmuz gecesinde Antalya Valiliğinin hızlı refleksi sayesinde olumsuzlukların önüne geçildiğini belirten Kızılkaya, gazetecilikte insani değerlerin her zaman öncelikli olması gerektiğini vurguladı. Kevin Carter örneğini hatırlatan Kızılkaya, “Önce insan hayatı gelir” mesajını paylaştı.

Program teşekkür belgeleriyle sona erdi
Program, konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ve öğrencilere başarı dileklerinin iletilmesinin ardından sona erdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: