Sosyal medyada şiddet içerikli olaylara maruz kalmanın toplumsal bir duyarsızlaşmaya neden olabileceğini belirten uzmanlar, bu durumun ciddi tehlikeler barındırdığına dikkat çekiyor. Şiddetin sıradan ve hatta cazip bir şey olarak gösterilmesi, bireylerin bu tür olaylara karşı tepkisiz kalmasına veya rıza göstermesine neden olabilir. Bu da, bireylerin doğru ve iyi olana ilişkin algısının değişmesine yol açabilir.
‘Toplumsal Süreklilik ve Gelecek Riski’
Sosyolog Dr. Kamile Akıncı, sosyal medyada şiddetin canlı yayınlanması ve bu tür olayların artmasının toplumsal sürekliliğin geleceği için ciddi bir risk oluşturduğunu belirtiyor. Dr. Akıncı, "Bu tür olaylar önlenmezse, gelecekte şiddeti sıradan, doğru ve hatta iyi olarak değerlendiren kitlelerle karşılaşabiliriz. Bireyler, bu içeriklerin etkisiyle şiddete duyarsız kalabilir“ dedi. Ayrıca, sosyal medyada şiddet içerikli olayların canlı yayınlanmasının toplum üzerindeki etkilerini de değerlendirdi.
‘Sosyal Medya ve Toplum İlişkisi’
Dr. Kamile Akıncı, sosyal medya ve toplum arasındaki karmaşık ilişkiye de dikkat çekiyor. Sosyal medyanın, toplumsal olaylara nötr, olumsuz veya olumlu etkileri olabileceğini belirtiyor. Şiddet içerikli olayların teşhisi ve çözüm sürecine etki edebileceği gibi, bu olayların normalleşmesi ve yaygınlaşmasında da etkili olabileceğini vurguluyor. Bireylerin şiddet içerikli olaylara eleştirel bir farkındalıkla yaklaşmadığında endişe, korku ve toplumsal yaşamdan kopma ihtimalinin arttığını, ayrıca bu tür içeriklerin olumsuz etkilerine açık olan bireylerin mevcut şiddet ortamının öznesi haline gelebileceğini ifade ediyor.
‘Şiddetin Algısının Değişimi’
Sosyal medyada sıklıkla bu tür içeriklerle karşılaşan bireyler, çizgi film ile yaralama, cinayet haberleri arasındaki farkı fark edemeyebilir. Bu bağlamda, şiddetin sıradan ve hatta güzel bir şey olarak gösterilmesine tepkisiz kalan veya rıza gösteren bireylerin iyi ve doğru olana ilişkin algısı değişecektir.
‘Gelecek İçin Tehlikeler’
İzlenebilir hale gelen şiddet olaylarının çoğalması, toplumsal sürekliliğin geleceği için tehlikelidir. Bu tür olayları önleyecek çözüm önerileri geliştirilemezse gelecekte şiddeti sıradan olarak değerlendiren kitlelerle karşılaşmak muhtemeldir.
‘TikTok ve Şiddet İçerikleri’
TikTok'un şiddet içeriklerinin hızla yayılmasını nasıl kolaylaştırdığı konusuna da değinen Akıncı, "TikTok gibi platformlar, kullanıcıların saniyeler içinde birbiriyle çoklu etkileşimde bulunabilmesini sağlıyor. Asıl problem ise, bu ve benzer platformlarla hızla yayılan içeriklerde belirli bir kontrol mekanizmasının olmamasıdır“ dedi.
Rabia Sapmaz