Uyuz hastalığına, “sarcoptes scabiei” adı verilen bir parazitin neden olduğunu belirten Kaymaz, “Daha önce uyuz vakası geçirmemiş kişilerde hastalık 4-8 hafta belirti göstermeden sinsice ilerleyebiliyor” ifadelerini kullandı. Uyuz hastalığının kaşıntı ve döküntü gibi belirtilerle ortaya çıktığını ifade eden Kaymaz, “Hastalık doğrudan temasla ve cinsel yolla bulaşıyor” dedi. Her kaşıntı ve döküntünün de uyuz hastalığı olmadığını dile getiren Kaymaz, “Gece uykularını kaçıracak derecede yoğun kaşıntı şikayeti ile gelen hastalarda genellikle uyuz vakasına rastlıyoruz” dedi.
Kış Aylarında Fazla Artış Oluyor
Türkiye’de uyuz hastalığında son yıllarda fazla artış yaşandığını dile getiren Kaymaz, “Bireysel eşyaların ortak kullanımı neticesinde hastalık aile içinde de hızla yayılım gösteriyor” dedi. Kış aylarında kapalı ortamlarda çok iç içe vakit geçirme neticesinde bulaş riskinin arttığını belirten Kaymaz, “Uyuz şikayetleri kış aylarında oldukça fazla artıyor” dedi.
Gerekli Önlemler Alındığında Korkulmamalı
Hastalıktan korunmak için, bireysel eşyalarının paylaşılmaması, kalabalık bir yerden geldikten sonra ellerin yıkanması, deneme kabinlerinde kıyafet denenmemesi gerektiğini öneren Kaymaz, “Gerekli önlemler alındığı takdirde hastalıktan korunabilirsiniz” dedi.
Önemli Olan Tedaviye Aynı Anda Başlamak
Aile içinde veya çevremizde hastalığa yakalanan birisi olduğunda, hep birlikte aynı anda tedavi olmanın önemini vurgulayan Kaymaz, “Çoğu vakada aile bireyleri aynı anda tedavi olmadığı için hastalık geçmek bilmiyor, burada önemli olan aynı anda tedaviye başlamak ve sonlandırmak” ifadelerini kullandı.
Kış Aylarında Artış Gösteren Uyuz Hastalığı
Kış aylarının gelmesiyle birlikte uyuz vakalarında gözle görülür bir artış olduğuna dikkat çeken Dermatolog Fatma Kaymaz, uyuz hastalığı hakkında bilgiler verdi.


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: