Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2023 yılında yaklaşık 565 bin çift dünya evine girdi. Birçok çift resmi nikahın yanı sıra dini nikah da kıyıyor. Ancak dolandırıcılar, bu durumu fırsat bilerek yeni bir yöntem geliştirdi. İnternet üzerinden sahte “dini nikah cüzdanları” satılmaya başlandı, bu belgeleri satın alan bazı kişiler ise evliliklerinin resmileştiğini düşünüyor.
Resmi nikahın ardından evlilik cüzdanlarını alan çiftler evli statüsü kazanırken, bazıları daha sonra dini nikah kıydırarak bu süreci tamamlıyor. Ancak dini nikahın ardından resmi bir belge verilmediği için bu durumu suistimal eden dolandırıcılar, internetten sahte dini nikah cüzdanı satışı yapıyor. Sahte belgeleri satın alan kişilerin bu belgelerin resmi geçerliliği olduğuna inanması ise büyük bir yanılgıya neden oluyor.
Uzmanlar, internet üzerinden satılan bu tür dini nikah belgelerinin tamamen yasalara aykırı olduğunu ve halkı yanıltarak kayıt dışı evliliklere zemin hazırladığını belirtiyor. Antalya Barosu Başkan Yardımcısı Şebnem Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hukuken geçerli olan sadece resmi nikahtır" diyerek bu tür sahte belgelerin geçerliliğinin olmadığını vurguladı.
İsa Arı