Altınokta Körler Derneği Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Oktay, Resmî Gazetede yayımlanan düzenlemeyi, "Engellilerin yaşam hakkını, özgürlüğünü ve temel insan haklarını hiçe sayan bir karar" olarak değerlendirdi. Oktay, düzenlemenin engellilerin modern güvenlik donanımlarına sahip araçlara erişimini engellediğini ve yerli üretimle sınırlayarak ihtiyaçlarına uygun araçlardan mahrum ettiğini ifade etti.
“Bagajına tekerlekli sandalye bile sığmayan araçları kullanmamız bekleniyor. Hırsızlar serbest, ev sahibi cezalı! Bu düzenleme, engellilerin toplumdan dışlanması anlamına geliyor,” diyerek Oktay, yeni yasanın Anayasa'nın eşitlik ilkesine açıkça aykırı olduğunu vurguladı.
Yeni ÖTV düzenlemesi neler getiriyor?
25 Aralık 2024’te TBMM’de kabul edilen ve Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanan düzenleme, engellilerin araç alımlarına yönelik ÖTV istisnasında önemli değişiklikler içeriyor. Engelli araçlarının yenilenme süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı. Yerli üretimle sınırlama getirildi. 10 yıl boyunca hurda araçlarla yaşamamız bekleniyor diyen Oktay, “bu düzenleme, engellilerin ihtiyaçlarını ve yaşam kalitesini yok sayan bir yaklaşımdır” ifadelerini kullandı.
Engelli haklarına sistematik darbe
ÖTV düzenlemesinin yalnızca bir örnek olduğunu belirten Oktay, engelli bireylerin birçok alanda ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığını belirtti. Gelir kriteri nedeniyle birçok engelli birey ve ailesi sosyal destekten mahrum bırakıldığını söyleyen Oktay: “2008 öncesinde işe giren engellilerin emeklilik şartlarının zorlaştırılması, yaşam koşullarını daha da ağırlaştırıyor. Protez ve medikal cihazlar üzerindeki KDV oranları, engellilerin temel ihtiyaçlara erişimini engelliyor. Engellilerin eğitim ve istihdam haklarında da ciddi sorunlar yaşanıyor. Hafif zihinsel engelli bireylerin yaşam boyu eğitim hakkından mahrum bırakıldığı” ifade edildi.
“Adalet istiyoruz” çağrısı
Altınokta Körler Derneği öncülüğünde bir araya gelen birçok sivil toplum kuruluşu ve engelli derneği, adalet ve eşitlik çağrısında bulundu. Açıklamada yer alan diğer dernekler arasında Türkiye Engelliler Derneği Antalya Şubesi, Engelsiz Yaşam Gençlik Sanat Derneği ve Antalya Down Sendromlular Derneği gibi birçok kuruluş yer aldı.
Dernek temsilcileri, engelli bireylerin yaşam koşullarını iyileştirmek ve temel haklarını korumak adına şu talepleri dile getirdi: “ÖTV düzenlemesinin yeniden gözden geçirilmesi, Engellilerin kullanımı için üretilen araç ve cihazlardan KDV alınmaması, Sosyal desteklerin gelir kriteri nedeniyle kesilmemesi, Engelli bireylerin modern teknolojilere erişimlerinin sağlanması, Eğitim, istihdam ve sosyal haklarda pozitif ayrımcılığın artırılması.”
Antalya’daki engelli dernekleri, yapılan düzenlemelerin engellilerin haklarını hiçe saydığını ve toplumsal yaşamdan dışlandığını belirterek, bu tür politikalara karşı her platformda mücadele etmeye devam edeceklerini açıkladı.
İsa Arı