ANSİAD, Antalya Bilim Üniversitesi ve Türkiye Kant Topluluğu ile iş birliğinde "300. Doğum Yıldönümünde Filozof Immanuel Kant / İnsan – Aydınlanma – Etik – Siyaset" başlıklı düzenlenen panele konuşmacı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Özlem Duva, Doğuş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Umut Eldem, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Tepe ve Antalya Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezgin Çeb katıldı. Nazım Hikmet Kültür Merkezinde gerçekleşen panele katılım yoğun oldu.
Panelin açılış konuşmasını ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Özbek gerçekleştirdi. Başkan Özbek: “Antalya Bilim Üniversitesi ve Türkiye Kant Topluluğu iş birliğiyle düzenlediğimiz panelde, İmmanuel Kant’ın 300. doğum yılına ithafen, onun insan, özgürlük, etik ve siyaset anlayışını derinlemesine keşfetmek amacıyla toplandık. Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) olarak, felsefeyi yalnızca akademik bir disiplin olarak değil, aynı zamanda toplumsal gelişim, insan hakları, etik ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda derinlemesine bir düşünme ve anlama pratiği olarak kabul ediyoruz” dedi.
2017 yılında Prof. Dr. Yusuf Örnek önderliğinde ANSİAD Küçük Felsefe Okulu’nu hayata geçirdiklerini belirten Özbek: “Yıllardır iş dünyasının ve toplumun farklı kesimlerine felsefi düşünme becerilerini kazandırmak için büyük bir gururla yürütüyoruz. Bu okulda, katılımcılarımıza sadece felsefi teoriler değil, aynı zamanda bu düşünceleri günlük hayatlarında nasıl uygulayabileceklerine dair bilgiler de sunuyoruz. Sorumluluklarınızca bir düşünsel disiplin değil, aynı zamanda insanların toplumsal sorumluluklarını, etik değerlerini ve insan haklarına olan bağlılıklarını pekiştiren bir araç olarak görmekteyiz” dedi.
Liderler yetiştiriyoruz
ANSİAD Küçük Felsefe Okulu’ndan mezun olan katılımcılara her yıl sertifikalar verildiğini söyleyen Başkan Özbek: “Onları, iş dünyasında ve toplumda karşılaştıkları zorlukları etik ve düşünsel bir bakış açısıyla ele alabilecek liderler olarak yetiştiriyoruz. Bu doğrultuda, 2021 yılında düzenlediğimiz ‘İş Dünyasında Etik Panelinde’, iş dünyasında karşılaşılan etik ikilemleri ele aldık. Panelde, medyanın geleceğinde gazetecinin sosyal sorumluluğu, COVID-19 pandemisi deneyiminden yola çıkarak sağlık hizmetlerinde bilgi kirliliği ve bilgilendirmenin önemi, özgür irade, itibarın değeri ve değerin itibarı, yargıda ahlak ve neoliberal iş dünyasında etik ve çakallaşma gibi kritik konuları tartıştık. Bu konular, toplumsal değerler ve etik sorumluluklarımızı yeniden değerlendirmemizi sağlayan, aynı zamanda iş dünyasında daha bilinçli ve sorumlu bir yaklaşım geliştirmemiz adına önemli adımlar atmamıza vesile oldu” dedi.
Daha ileriye taşıyacak fikirlerin gelişmesini arzu ediyoruz
Cumhuriyetin 100. yılında yaptıkları kongreden bahseden Başkan Özbek: “2023 yılında, Türkiye’de yapılan belli başlı felsefi çalışmaları gözler önüne sermek ve bir bütün olarak gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla, 5 gün boyunca Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin katılımıyla Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye’de Felsefe Kongresi'ni gerçekleştirdik. Bu kongrede, Türkiye’de varlık felsefesi, Türkiye’de insan felsefesi, felsefeye genel bir bakış, hukuk felsefesi, Türkiye’de felsefenin dünü ve bugünü, siyaset felsefesi, ekoloji felsefesi, toplum ve insan hakları gibi başlıklarda zengin tartışmalar yapıldı. Kongre, felsefenin hem teorik derinliklerine inen hem de toplumsal sorunlar karşısında pratik çözümler üreten önemli bir platform oldu. Bugün burada, felsefe dünyasında önemli bir yere sahip Kant’ın insan anlayışından Aydınlanma düşüncesine, etik ve siyaset felsefesine kadar geniş bir yelpazede derinlemesine tartışmalar yaparken, aynı zamanda bizlere sunduğu felsefi mirası bir adım daha ileriye taşıyacak fikirlerin gelişmesini arzu ediyoruz” dedi.
Başkan Özbek konuşmasının sonunda katılımcılara teşekkür etti.
İsa Arı